ThePostOnline

Syriërs voelen zich eenzaam in Nederland

8 July 2017 13:54

Onderzoek: helft Syriërs voelt zich eenzaam in Nederland
De helft van de Syriërs die de afgelopen twee jaar naar ons land zijn gevlucht voelt zich eenzaam en heeft moeite om sociale contacten aan te gaan met Nederlanders. Dat blijkt uit een bijzonder onderzoek van EenVandaag dat 1.000 vluchtelingen heeft ondervraagd over het leven in Nederland en integratie. Een kwart (24%) van de ondervraagde nieuwkomers heeft nauwelijks contact met Nederlanders en zegt geen enkele Nederlandse vriend te hebben.

‘Woord vluchteling jaagt mensen weg’
Volgens wetenschappers kan je het succes van de integratie voor een deel aflezen aan het aantal vriendschappen dat nieuwkomers sluiten met Nederlanders. Ruim negen op de tien (94%) zouden meer Nederlandse vrienden willen hebben, maar volgens de helft (47%) is dit moeilijk te realiseren. Veel ondervraagde vluchtelingen, met name jonge Syrische mannen, geven aan dat de taalbarrière een goed contact met Nederlanders in de weg staat. Vaak kunnen ze niet meer dan een paar uur les per week volgen en volgens velen van hen laat de kwaliteit van de lessen ook te wensen over, zo bleek al uit een eerdere peiling van EenVandaag onder deze groep.

Daarnaast zeggen veel ondervraagden last te hebben van het stempel ‘vluchteling’ vanwege de vooroordelen die er zijn bij veel Nederlanders. Zo zegt iemand: ‘het woord ‘vluchteling’ is genoeg om het grootste deel van de mensen weg te jagen met wie ik wel heel graag vrienden wil zijn.’ Veel jonge Syriërs geven daarnaast aan contact te hebben met vrijwilligers die veelal wat ouder zijn en bijna niet met leeftijdsgenoten. Toch geven veel ondervraagden aan zich wel welkom te voelen in Nederland. Opiniepeiler Gijs Rademaker: ‘Ik heb tientallen deelnemers gesproken en honderden reacties gelezen. Ik merk vooral dat ze niet zozeer gelukkig zijn in Nederland, maar gelukkig dat ze hier zijn in een velig land.’

Hoopvol gestemd
Ondanks het gemis van een sociaal leven zijn veel ondervraagden hoopvol over hun vooruitzichten. Zo verwacht twee derde (68%) een goede toekomst te krijgen in Nederland. Velen zeggen dat ze hoogopgeleid zijn en denken hier werk te kunnen vinden. Zeven op de tien (69%) stellen dan ook in Nederland te willen blijven, ook als de oorlog in Syrië ten einde komt.

Zijn deze verwachtingen realistisch? Vanavond staat de hele uitzending van EenVandaag in het teken van integratie van deze groep nieuwkomers. Gijs Rademaker presenteert de cijfers van deze peiling en gaat met een groep nieuwkomers in gesprek. Verder in de uitzending rekent immigratiedeskundige Jan de Beek voor hoeveel een vluchteling ons kost en kijken we naar een project van de Erasmusuniversiteit die voor het eerst wetenschappelijk in kaart brengt wat het beste werkt om een groep mensen te laten integreren.

Een uitgebreide rapportage van dit onderzoek, inclusief tientallen verhalen van deelnemers, kunt u hier vinden.

Over het onderzoek
Aan deze online peiling, die deelnemers konden invullen op computer of iPhone, deden 1.049 vluchtelingen mee. Deelnemers konden de vragen invullen in het Arabisch, Engels of Nederlands. Negen op de tien ondervraagden komt uit Syrië. Het zijn met name jonge mannen tussen de 20 en 40 jaar die inmiddels vrijwel allemaal een status hebben en eigen woonruimte. De resultaten van de peiling zijn gewogen op leeftijd en geslacht op basis van CBS-cijfers van mensen die een eerste asielaanvraag hebben ingediend.  

Vorig jaar is een team van het EenVandaag Opiniepanel langs diverse AZC’s getrokken om online peilingen af te nemen in het Arabisch en Engels. Inmiddels is het tv-programma een besloten online community gestart waar 2.000 vluchtelingen uit het hele land deel van uitmaken. Ieder jaar peilt EenVandaag hoe deze groep zich voelt in Nederland en waar de pijnpunten liggen qua integratie.


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

WOLVEN IN DRENTHE ZIJN BUITENAARDSE WEZENS: ‘HUN DNA IS RADICAAL ANDERS’

TIJDREIZENDE FIETS IN GRONINGEN: POELESTRAAT BLIJKT PORTAAL NAAR HET VERLEDEN

BABY MET GOUDEN TANDEN GEBOREN, ARTSEN GESCHOKT

BLOEDDORSTIGE KABOUTERS ONTVOEREN DIEREN UIT ASIEL IN GRONINGEN

BIZARRE METRO-ERVARING: Twee jongens via metropoortjes in ‘ander universum’ terechtgekomen

MYSTERIEUZE VERDWIJNING IN UTRECHT: Studente beleeft introductiedagen in jaren zeventig

SCHOKKEND: MAN VERDWIJNT IN PARALLEL UNIVERSUM TIJDENS BUNGEEJUMPEN

KLM Boeing 747 Sint Maarten

PLANE PORN

ART: SERGEY VINOGRADOV

MORGAN FREEMAN

THIS IS NOT MORGAN FREEMAN…

Pieter Omtzigt

‘CDA ZONDER PIETER OMTZIGT GEDECIMEERD, PROBEERT NU ZETELS TE SPROKKELEN’

Ruben uit Seahorse Parents

RUBEN (M) IS ZWANGER, THE MOTIONPICTURE

Mona Keijzer

PREMIER MONA KEIJZER (BBB)?

Beatrix van Oranje op de Groene Draeck

RTL ”’NIEUWS”’: FOUT HOUT OP EEN BOOTJE VAN DE ORANJES, STOP DE PERSEN!

Sonja van den Ende

POETINS NUTTIGE NEDERLANDSE IDOOT!

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT: ‘BOEK MET CDA IS DICHT’

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT HEEFT ‘VEEL MOOIS TE VIEREN’

obesitas

OZEMPIC: AFVALLEN DOOR ZELFMOORD?

TPO Podcast