Longread

VPRO maakt opvallend milde documentaire over nieuw rechtse counter-culture

15 May 2018 20:04

Onlangs kwam er weer eens iets interessants op TV. De staatstelevisie was zo genegen om eens uit te leggen wat ‘normies’, ‘Pepe’ en ‘Kekistan’ zijn. Vond ik nogal kek. De docu ‘Trollen, Trump en Thierry‘ deed dit uit de doeken in VPRO Tegenlicht.

Mijn angsten bij zulke televisie is dat oude media de ballen verstand hebben van wat internetcultuur of algemene jongerencultuur inhoudt, wat tot tenenkrommende sensatietelevisie kan leiden. Of, erger nog, wanneer het programma een beangstigend beeld wil creëren van de desbetreffende subcultuur, met als doel het forceren van een nieuwe ‘outrage’ – de favoriete bezigheid van Amerikaanse televisiestations.  

Cartoonkikker als nieuwe Swastika

Toevallig behandelde Tegenlicht zulke sensatietelevisie door clips van programma’s te laten zien waarin de online meme-cultuur werd neergezet als een undercover online nazi beweging met een cartoonkikker (Pepe) als nieuwe Swastika. Grote onzin natuurlijk – tenzij je specifiek gaat neuzen in de donkerste, meest duistere krochten van het internet. De VPRO zelf heeft gek genoeg een objectief, informatief, zelfs ietwat romantisch beeld neergezet van de ‘nieuw rechtse’ counter-culture en zijn edgy memes.

Grotendeels zuivere figuren komen langs om eens uit te leggen wat nu het doel is achter concepten als ‘Kekistan’ (een fictief land bedoelt als parodie op het ideaal van de identiteitspolitiek), wat ‘normies’ zijn en andere internet-achtige constructies. We krijgen te horen waar de nieuw rechtse counter-culture tegen strijdt, al dan niet met cartoon kikkers als munitie. Een strijd tegen cultureel links, feminisme, Social Justice Warriors en identiteitspolitiek.

Een vaag groepje

Wel hadden ze een engnekkerig-figuur weten te vinden die met een Joker-smile op het gezicht kwam uitleggen wat 4chan is. Surfend op 4chan, achter z’n laptop, met de camera meekijkend over zijn schouder mochten we een schokkende foto aanschouwen (het soort content waar die man duidelijk op kickt). Een afbeelding van een gelynchde zwarte vrouw die een anoniem persoon (want iedereen is anoniem op die site) geplaatst had. De 4chan-expert moest toen ongemakkelijk uitleggen dat de intentie achter deze afbeelding plaatsen misschien niet heel serieus bedoeld was. Wellicht.

Dit is het probleem met image-board en internetforum 4chan – er is een vaag groepje van letterlijke neonazi’s, er zijn politiek-incorrecten maar ook apolitieke tieners die het vooral leuk vinden om over het randje te gaan. De scheidingslijnen lastig waar te nemen. Andere, frissere plekken op internet waar nieuw rechts zich verzameld komen minder duidelijk in beeld. Misschien moet de kijker begrijpen dat we daaronder YouTube en Facebook moeten verstaan, vanwege de selectie sprekers die daar videos of memes op plaatsen. Waaronder de Nederlandse Rossen.

Gekromde tenen

De beste reden om te kijken zijn de inzichten van cultureel vaderfiguur, schrijver, professor en psycholoog Jordan Peterson, maar ook schrijfster Angela Nagle van het boek Kill All Normies. Zij leggen het sterkst uit waar de nieuw rechtse counter-culture voor staat, en waar die grens-opzoekende en overschrijdende internetgrappen voor nodig zijn.

Leuk voor als je even met gekromde tenen wil kijken hoe mensen op televisie internetgrappen uitleggen, maar voornamelijk voor de inzichten van de twee bovengenoemde schrijvers. Informatief en objectief. Duimpjes omhoog.

Terug te kijken op uitzending gemist


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

WOLVEN IN DRENTHE ZIJN BUITENAARDSE WEZENS: ‘HUN DNA IS RADICAAL ANDERS’

TIJDREIZENDE FIETS IN GRONINGEN: POELESTRAAT BLIJKT PORTAAL NAAR HET VERLEDEN

BABY MET GOUDEN TANDEN GEBOREN, ARTSEN GESCHOKT

BLOEDDORSTIGE KABOUTERS ONTVOEREN DIEREN UIT ASIEL IN GRONINGEN

BIZARRE METRO-ERVARING: Twee jongens via metropoortjes in ‘ander universum’ terechtgekomen

MYSTERIEUZE VERDWIJNING IN UTRECHT: Studente beleeft introductiedagen in jaren zeventig

SCHOKKEND: MAN VERDWIJNT IN PARALLEL UNIVERSUM TIJDENS BUNGEEJUMPEN

KLM Boeing 747 Sint Maarten

PLANE PORN

ART: SERGEY VINOGRADOV

MORGAN FREEMAN

THIS IS NOT MORGAN FREEMAN…

Pieter Omtzigt

‘CDA ZONDER PIETER OMTZIGT GEDECIMEERD, PROBEERT NU ZETELS TE SPROKKELEN’

Ruben uit Seahorse Parents

RUBEN (M) IS ZWANGER, THE MOTIONPICTURE

Mona Keijzer

PREMIER MONA KEIJZER (BBB)?

Beatrix van Oranje op de Groene Draeck

RTL ”’NIEUWS”’: FOUT HOUT OP EEN BOOTJE VAN DE ORANJES, STOP DE PERSEN!

Sonja van den Ende

POETINS NUTTIGE NEDERLANDSE IDOOT!

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT: ‘BOEK MET CDA IS DICHT’

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT HEEFT ‘VEEL MOOIS TE VIEREN’

obesitas

OZEMPIC: AFVALLEN DOOR ZELFMOORD?

TPO Podcast