Spectacular. The round of 16 draw ?
Most exciting tie? #UCLdraw pic.twitter.com/ZjUBmvLwVl
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) December 17, 2018
Ajax – Real Madrid. Leuk affiche. Mochten de Amsterdammers het tweeluik in hun voordeel beslissen, dan komen de inkomsten uit het toernooi dichtbij de hele jaarbegroting (67 miljoen euro) van aartsrivaal Feyenoord.
De verdeelsleutel van het te verdienen prijzengeld in de Champions (?) League ziet er als volgt uit:
Startpremie: 15,25 miljoen euro
Gewonnen wedstrijd: 2,7 miljoen euro (3 keer = 8,1 miljoen euro)
Gelijkspel: 900.000 euro (3 keer = 2,7 miljoen euro)
Bereiken achtste finale: 9,5 miljoen euro
Bereiken kwartfinale: 10,5 miljoen euro
Bereiken halve finale: 12 miljoen euro
Bereiken finale: 15 miljoen euro
De Champions League winnen: 4 miljoen euro
Televisiegelden: ongeveer 3 miljoen euro
Kaartverkoop poulewedstrijden: ongeveer 5 miljoen euro
Naamsbekendheid in de wereld: onbetaalbaar
Daarnaast heeft de UEFA dertig procent van het prijzengeld (in totaal 585,05 miljoen euro) gereserveerd voor een premie die op basis van de Europese prestaties van clubs in de afgelopen tien jaar wordt bepaald. Degene die van alle 32 deelnemers op de lijst het slechtst presteert, krijgt 1,1 miljoen euro. Real Madrid is op dit moment de best presterende ploeg en krijgt daar 35,46 miljoen euro voor. Ajax wordt op de vijftiende (goed voor 19,8 miljoen euro) of zestiende (18,7 miljoen) plek neergezet. Deze aanvullende premies komen bovenop de startpremies.
Eindberekening: In het meest gunstige scenario, waar Ajax door de UEFA op de vijftiende plaats wordt gezet én de cup met de grote oren wint, komt er 104,85 miljoen euro binnen. Daarbij zijn eventuele gewonnen wedstrijden/gelijke spelen vanaf de achtste finale evenals televisiegelden en de opbrengst van kaartverkoop niet meegerekend. De teller kan dus nog veel hoger uitvallen.
Blijkt de achtste finale het eindstation? Dan nog kan er een bedrag van rond de 63,35 miljoen euro op de bankrekening worden bijgeschreven. Ook deze berekening is exclusief wedstrijdpremies, televisiegelden en kaartverkoop. We gaan het zien. Zoals de tegeltjeswijsheid van wijlen Johan Cruijff luidt: ‘la pelota esta redonda’. Da’s Spaans voor het feit dat een voetbal rond is.