UvA-Hoogleraar had 10 tot 15 jaar relaties met studenten, je kreeg ‘een acht voor een nacht’.

De rechtenhoogleraar, die ongeveer twintig jaar aan de UvA werkte, nam vorig jaar ontslag wegens een onderzoek waaruit bleek dat sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Gedurende langere periode zou een gevoel van onveiligheid hebben geheerst op de betrokken afdeling, zo schreef de UvA in een persbericht. Na meldingen in de zomer van vorig jaar besloot de faculteit de hoogleraar op non-actief te stellen.

Uit gesprekken met ingewijden blijkt nu dat zeker tien tot vijftien jaar sprake was van machtsmisbruik binnen de afdeling. De hoogleraar is in die periode meerdere hiërarchisch ongelijkwaardige relaties aangegaan met vrouwelijke studenten en vrouwelijke universiteitswerknemers en vertoonde manipulatief gedrag. ‘Achteraf bleek dat er een onveilige sfeer heeft geheerst,’ zegt hoogleraar Evert Verhulp (arbeidsrecht), die lange tijd leiding gaf aan de afdeling waaraan de vertrokken hoogleraar verbonden was. ‘Als ik met kennis van nu terugkijk op de zaak, kan ik alleen maar zeggen dat de faculteit terecht heeft opgetreden.’

De hoogleraar flirtte veel, maakte ‘foute’ opmerkingen en oefende graag invloed uit op anderen

Andere ingewijden, die alleen onder toezegging van anonimiteit met Folia in gesprek willen, beschrijven de hoogleraar als iemand met ‘hoogstaande academische kwaliteiten’ en tegelijkertijd als ‘heel manipulatief’. Hij flirtte veel, maakte ‘foute’ opmerkingen en oefende graag invloed uit op anderen. ‘Ik denk dat hij het niet eens altijd bewust doet, maar dat zijn grenzen oprecht anders zijn,’ licht iemand toe. Een acht voor een nacht, zeiden studenten gekscherend. ‘Zoiets is niet goed voor de vakgroep. Als je hem ergens op aansprak was je snel uitgepraat: een goede discussie over gedrag was niet echt mogelijk. En hoeveel kun je zeggen als ondergeschikte? Daarnaast was onze groep telkens anders van samenstelling: mensen met tijdelijke contracten kwamen en gingen weer en dan komen zaken minder makkelijk aan de oppervlakte.’

https://www.folia.nl/actueel/126516/machtsmisbruik-van-vertrokken-rechtenhoogleraar-duurde-tien-tot-vijftien-jaar

loading...
 
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF! https://www.getrevue.co/profile/tpook  
 

Of Lees Ook

 
Inzender 24 januari 2019
 
 
 

Log in om te kunnen reageren

5 Comment
John uit mokum 25 januari 2019
|

UvA universiteit aangestuurd door D'66 voor jullie informatie

fren 25 januari 2019
|

Er is gewoon een rechtse rechtenprofessor op non actief gesteld.

Gysels 24 januari 2019
|

Hoelang blijven die ouders zulke corrupte linkse vetzakken tolereren? Amsterdamned, the hellhole van extreemlinks!

c.kater 24 januari 2019
|

vandaar al die rare linksche gutmensch uitspraken van feministische advocaten en rechters. de puzzelstukjes vallen op hun plek. het nederlandse onderwijs faalt keer op keer.

Fliperdeflap 24 januari 2019
|

UvA? Je verwacht het niet hè. Proest............