Socioloog over religieuze genderkloof: ‘Vrouwen denken eerder: Laat ik maar wel geloven, je weet maar nooit waar het goed voor is’.
24 February 2019
10:26
”De laatste eeuw zijn er in Nederland behoorlijk wat genderkloven gedicht. Maar eentje is er nog springlevend. We hebben het over de ‘religieuze genderkloof’: het feit dat vrouwen religieuzer zijn dan mannen. “In 2015 geloofde 50% van de Nederlandse vrouwen en 37% van de Nederlandse mannen in een God of hogere macht,” vertelt socioloog Joris Kregting, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. “Bij regelmatig bidden (ongeveer 1 x per week) liggen de percentages respectievelijk op 32% en 23%. Ook bij andere dimensies van religiositeit zien we genderverschillen.””
”“Nederlandse vrouwen kennen iets meer gezondheidsbeperkingen en die afhankelijkheid stimuleert existentiële onzekerheid en daarmee religiositeit.”
“Vrouwen denken eerder: Laat ik maar wel geloven, je weet maar nooit waar het goed voor is”
Daarnaast speelt ook het feit dat vrouwen plichtsgetrouwer zijn dan mannen: de focus ligt bij vrouwen wat meer op orde en controle en ze houden daarmee makkelijker vast aan wat hen wordt voorgeschreven, ook op het gebied van geloof. Daarnaast lijkt de religieuze genderkloof ook te herleiden te zijn naar grote verschillen in de persoonlijkheid van mannen en vrouwen. Vrouwen zijn bijvoorbeeld vaak wat meer op de medemens gericht en zorgzamer: een houding die past bij geloven. “Mannen zijn daarentegen meer gefocust op leiderschap en onafhankelijkheid en die kenmerken botsen juist met religie (en haar klerikale machtsstructuur en roep om devotie).””