Longread

Jeugdzorg lekt door fout duizenden dossiers kwetsbare kinderen.

10 April 2019 17:19

Door een fout bij Bureau Jeugdzorg Utrecht zijn de dossiers van duizenden kwetsbare kinderen gelekt. In de dossiers vind je uiterst gevoelige informatie, zoals hun psychische stoornissen, details over seksueel misbruik en zelfs zelfmoordpogingen.

Dat blijkt onderzoek van RTL Nieuws, dat de authenticiteit van de dossiers heeft geverifieerd. De documenten zijn aangeleverd door twee klokkenluiders, die willen waarschuwen voor de onzorgvuldigheid in de zorgsector.

Het gaat in totaal om 3278 dossiers van 2702 kinderen, waarvan zo’n twee derde jonger is dan achttien jaar. Een kwart is zelfs jonger dan twaalf. Omdat hun volledige namen en geboortedata in de dossiers staan, zijn de slachtoffers gemakkelijk te vinden.

Als deze dossiers op straat komen te liggen en bijvoorbeeld op school worden verspreid, kan dat vreselijke gevolgen hebben voor deze toch al kwetsbare doelgroep, stellen experts.

https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4672826/jeugdzorg-datalek-dossiers-kinderen-utrecht-email


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Woningterreur: Man ‘in zorgtraject’ slaat woning kort en klein en racet met scooter door de kamer.

Zorghorror: man wordt naar GGZ gebracht in plaats van ziekenhuis omdat ambulancepersoneel denkt dat hij een psychose heeft.

Thuiszorg Naborgh B.V. wil onwelgevallige journalistiek van Follow The Money en KRONCRV censureren, spant kort geding aan

Inspectie Gezondheidzorg verziekt tien jaar lang carrière orthopeed Piet van Loon, biedt excuses aan.

TPO Podcast