zondag 19 mei 2019 18:35
 
 
 

Leidse hoogleraar mag wetenschappelijke publicatie wegens term ‘sleeping beauties’ niet publiceren: ‘Ik weiger te capituleren voor deze politieke correctheid’.

De Leidse hoogleraar kwantitatieve wetenschapsstudies Ton van Raan is woedend op het Journal of the Association for Information Science and Technology (JASIST). Dat Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift heeft namelijk een artikel geweigerd waarin Van Raan zogeheten ‘sleeping beauties’ (‘Doornroosjes’) beschrijft. De redactie vindt die term ‘onacceptabel’.

Van Raan onderzoekt de impact van wetenschappelijke citaties. Hij is expert op het gebied van artikelen die nauwelijks aandacht kregen in de tijd dat ze verschenen, maar na jarenlange vergetelheid plotseling zijn herontdekt en opnieuw worden aangehaald. Doordat de inhoud van deze ‘slapende’ publicaties met terugwerkende kracht baanbrekend blijkt te zijn, gaan wetenschappers ze opeens veelvuldig citeren, waardoor ze als het ware ‘ontwaken’.
(…)
Van Raan: ‘Dit is bizar. Ik weiger te capituleren voor deze uit de hand lopende politieke correctheid.’ Hoewel het volgens hem een typerend voorbeeld is van de doorslagen cultuur aan ‘Amerikaanse campus-universiteiten’, noemt hij het ‘opgelegde publicatieverbod’ juist weer ‘een maatregel die je alleen in een DDR-achtige politiestaat kan verwachten’.

https://www.mareonline.nl/nieuws/prof-mag-niet-publiceren-over-doornroosje-politieke-correctheid-loopt-uit-de-hand/

 
Link Spammer, 24 april 2019  
 
 
 
|  
 
SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF! https://www.getrevue.co/profile/tpook  
 
loading...
 
 
   

Log in om te kunnen reageren

4 Comment
Vladimir 25 april 2019
|

Langzaam maar zeker, gaan steeds meer wetenschappers zich blijkbaar verzetten tegen iedere vorm van censuur. Mooi.

Gerrie 25 april 2019
|

Het grote dilemma wat deze beste man nu op z'n bordje gaat krijgen: blijf ik trouw aan mijn principes of aan mijn baantje?

Kuipert 25 april 2019
|

It's a clownsworld. Honk honk!

Marien 24 april 2019
|

komen we er ook achter?  wellicht worden er nu wat meer mensen wakker om te ontdekken wat er gaande is in dit hypcriete land.