Zoals in veel gemeenten was het de GroenLinks-fractie die in het verleden meermaals bij het Zwolse college van burgemeester en wethouders aandrong op maatregelen tegen het oplaten van ballonnen. Ze zorgen voor plastic-afval en de ballonresten zijn gevaarlijk voor dieren, die ze als voedsel zien. Nu GroenLinks in Zwolle een machtspartij is – met zeven zetels samen met de ChristenUnie sinds vorig jaar de grootste partij in Zwolle -, heeft ze meer invloed op het gemeentelijk beleid.
GroenLinks-raadslid Remko de Paus vroeg in maart dan ook wederom aan het college naar de mogelijkheden voor het instellen van een ballonverbod, mede gezien de maatschappelijke discussie en de tientallen gemeenten die al zo’n regel ingevoerd hebben. Niet nodig, reageerde het college van B en W. Het zou niet te handhaven zijn en past ook niet bij het uitgangspunt van de gemeente om de regeldruk juist te verminderen. Burgers adviseren geen ballonnen op te laten is voldoende, meent het college.
[…] Het bracht De Paus en zijn fractiegenoten in een lastig parket. Meestemmen met een oppositiemotie die precies aansluit bij haar eerdere wensen of het eigen college met twee GroenLinks-wethouders steunen? De partij koos voor het laatste, net als de overige drie coalitiepartijen. ,,We zijn blij dat er bredere steun komt voor het beperken van het oplaten van ballonnen. Nu ook eindelijk van D66, dat was in 2016 nog niet het geval’’, beet De Paus zijn tegenpolen van D66 toe. Volgens Paauw ging het destijds om wensballonnen, ‘waar al voldoende regels voor zijn’. Dat GroenLinks maandag tegenstemde, verdedigde De Paus met het argument dat de motie overbodig en te beperkt zou zijn. Volgens hem werkt het college veel breder aan een milieuvriendelijk evenementenbeleid. Zinvoller dan ‘moties sparen tot het plakboek vol is’, aldus De Paus.