Longread

Experts verwachten toename dierenrechten-extremisme.

16 May 2019 15:27

Dierenrechten Is ‘Boxtel’ tekenend voor verharding van dierenactivisme? Experts denken van wel, al gaat het om een „niche binnen een niche”.

[…] Verschillende experts vrezen dat het niet bij een incident blijft. Boxtel markeert volgens hen een nieuwe, hardere fase in het dierenactivisme. Volgens de historicus Bernd Timmerman, die de dierenrechtenbeweging al decennia volgt, is die verharding al langer onder de oppervlakte gaande. Wel gaat het daarbij, beklemtoont hij, om „een niche binnen een niche van de brede sociale beweging” die dierenrechten wil bevorderen.

„Met name binnen de veganistische hoek heb je niches die heel ver willen gaan, en die ook in Boxtel aanwezig waren”, zegt Timmerman. „Het zijn millennials, jonge mensen die hun woede over stress en pijn van dieren omzetten in een dogmatische opvatting dat iedereen op aarde meteen vegan moet worden. Ze denken zwart-wit en zijn kritisch op de Partij voor de Dieren. Ze plaatsen felle reacties op sociale media. Laatst zag ik een plaatje voorbijkomen van een veroordeelde varkensboer in nazi-uniform. Daar komen dan tientallen likes op.”

De acties worden niet alleen ondernomen uit solidariteit met de dieren, constateert historicus Timmerman. „De actievoerders doen het ook voor zichzelf.” Met verbazing zag hij hoeveel selfies zij namen bij hun bezetting in de stallen. „De bezetting van de stal in Boxtel was een selfiefeest te midden van onnoemelijk dierenleed.”

Een inlichtingenbron die eveneens verharding vreest, wijst op de bemoeienis van de activistische organisatie 269life met de stalbezetting in Boxtel. De organisatie streeft een „compromisloze bevrijding van dieren na”. Ze is genoemd naar een in 2013 bevrijd kalf uit Tel Aviv. Symphatisanten brandmerken hun arm met nummer 269 uit solidariteit met het dier Sommigen van hen waren ook aanwezig in Boxtel.

Daarnaast kan een confrontatie met boze boeren voor verdere verharding zorgen, waarschuwt de bron. Diverse varkensboeren in en om Boxtel lieten het er niet bij zitten. Ze kwamen op trekkers aanrijden en gooiden auto’s van de actievoerders om. Ook Timmerman ziet het risico van meer polarisatie: „Voordat je het weet zit je op een glijdende schaal; dan gebruikt een actievoerder niet alleen geweld tegen de stal, maar ook tegen de boer.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/16/vrees-voor-meer-harde-acties-van-dierenactivisten-a3960437


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

WOLVEN IN DRENTHE ZIJN BUITENAARDSE WEZENS: ‘HUN DNA IS RADICAAL ANDERS’

TIJDREIZENDE FIETS IN GRONINGEN: POELESTRAAT BLIJKT PORTAAL NAAR HET VERLEDEN

BABY MET GOUDEN TANDEN GEBOREN, ARTSEN GESCHOKT

BLOEDDORSTIGE KABOUTERS ONTVOEREN DIEREN UIT ASIEL IN GRONINGEN

BIZARRE METRO-ERVARING: Twee jongens via metropoortjes in ‘ander universum’ terechtgekomen

MYSTERIEUZE VERDWIJNING IN UTRECHT: Studente beleeft introductiedagen in jaren zeventig

SCHOKKEND: MAN VERDWIJNT IN PARALLEL UNIVERSUM TIJDENS BUNGEEJUMPEN

KLM Boeing 747 Sint Maarten

PLANE PORN

ART: SERGEY VINOGRADOV

MORGAN FREEMAN

THIS IS NOT MORGAN FREEMAN…

Pieter Omtzigt

‘CDA ZONDER PIETER OMTZIGT GEDECIMEERD, PROBEERT NU ZETELS TE SPROKKELEN’

Ruben uit Seahorse Parents

RUBEN (M) IS ZWANGER, THE MOTIONPICTURE

Mona Keijzer

PREMIER MONA KEIJZER (BBB)?

Beatrix van Oranje op de Groene Draeck

RTL ”’NIEUWS”’: FOUT HOUT OP EEN BOOTJE VAN DE ORANJES, STOP DE PERSEN!

Sonja van den Ende

POETINS NUTTIGE NEDERLANDSE IDOOT!

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT: ‘BOEK MET CDA IS DICHT’

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT HEEFT ‘VEEL MOOIS TE VIEREN’

obesitas

OZEMPIC: AFVALLEN DOOR ZELFMOORD?

TPO Podcast