Longread

Vervalste cv’s, haastig opgerichte stichtingen en onverifieerbare claims: Zo rolt cybercharlatan en miljardair-manipulator Rian van Rijbroek.

19 May 2019 20:43

Gerard Sanderink, eigenaar van automatiseringsconcern Centric en bouwbedrijf Strukton, is een van de rijkste en wonderlijkste ondernemers van Nederland. De boerenzoon uit het Twentse Weerselo heeft een hechte band met Rian van Rijbroek, die te boek staat als ‘cybercharlatan’. Een verhaal over een vervalst cv, haastig opgerichte stichtingen en Rian die gepensioneerde notarissen optrommelt en de wijziging in Sanderinks nalatenschap regisseert.

[…] De nieuwe vrouw in het leven van Sanderink genoot in januari 2018, ruim een half jaar voor hun eerste ontmoeting, kortstondig landelijke bekendheid als ‘cyberexpert’. Van Rijbroek was door Nieuwsuur als cybercrime-deskundige uitgenodigd; er was die dag een grote DDos-aanval op banken gaande. Haar expertstatus was van korte duur. Deskundigen maakten al tijdens de uitzending gehakt van haar uitspraken. Verschillende media beschreven vervolgens de vernietigende kritieken op haar ‘bullshit’-optreden.

De uitnodiging van Nieuwsuur had Rian van Rijbroek te danken aan haar samenwerking met voormalig minister Willem Vermeend. Samen hadden ze een boek over cybersecurity en cybercrime geschreven. Dat boek bleek daags na haar televisiedebuut vol plagiaat en onzin te staan en werd van de markt gehaald.

De inmiddels als ‘fantast’ geoormerkte Van Rijbroek was nog dezelfde week onderwerp van een groot artikel De Telegraaf, met daarbij een foto waarop ze op haar knieën in doorschijnend topje was te zien, in een exclusief hotel in Dubai waar ze op een ‘geheime missie’ was. Ze zou een ‘hack’ bij een beroemd beveiligingsbedrijf hebben uitgevoerd. Dat bleek later niet te kloppen. In hetzelfde artikel stond dat Van Rijbroek contacten zou hebben bij de Amerikaanse veiligheidsdienst en dat er een lek in de Tweede Kamer zou zitten, iemand die met de Russen samenwerkte. De claims konden niet worden geverifieerd. ‘Welkom in de wondere wereld van de 48-jarige Rian van Rijbroek uit het Brabantse Veghel.’

[…] ‘We zijn in een roerige fase gekomen door Rian van Rijbroek,’ zegt een van de laatst overgebleven directieleden van Centric, Hans Schrijver. Hij wenst niet verder in te gaan op het persbericht waarin de steun voor de vriendin van Sanderink werd uitgesproken. ‘Moet ik in de verdediging gaan voor iemand die niet voor mij werkt?’ Schrijver wil benadrukken dat Van Rijbroek ‘geen formele of informele rol’ heeft binnen Centric. ‘Ze zit niet in ons bedrijf en staat niet op de loonlijst. Het is een zaak voor Gerard Sanderink, niet voor Centric. Ik sluit me daarvan af. Voor Centric heeft Rian van Rijbroek op dit moment geen toegevoegde waarde.’

[…] Volgens Van Egten speelt Van Rijbroek een rol in het ‘onverklaarbare gedrag van Sanderink’. Haar raadsman in de dagvaarding: ‘Het is een publiek geheim dat Sanderink een stoornis heeft in het autistisch spectrum en om die reden met name door manipulatieve vrouwen zeer beïnvloedbaar is.’

Lees het hele artikel via Follow the Money:


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Centric-topman beschuldigt opnieuw ex in ‘bizarre mail’, zijn advocaten stappen per direct op.

Centric verliest aanbesteding AFM aan concurrent onder leiding van topmanager die ‘vanwege Rian van Rijbroek’ bij Centric opstapte.

Steeds minder mensen vertrouwen IT-boer Centric na komst ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek.

Rian van Rijbroek had veel aan te merken op Centric-deal met De Nederlandsche Bank.

Centric-topman Gerard Sanderink: Ik moet me verantwoorden bij De Nederlandsche Bank door mijn ex.

IT-dienstverlener Centric: ‘Nepnieuws is als wapen ingezet ten aanzien van Rian van Rijbroek’.

‘Leegloop’ bij IT-bedrijf Centric door Rian van Rijbroek-gate.

Weer top-problemen bij Gerard Sanderink’s Centric: Financieel directeur weg en beoogd topman cybersecurity ziet er toch maar vanaf.

Rian van Rijbroek ‘geeft input aan securitytak Centric’.

Rian van Rijbroek kreeg steun van ‘politieman Richard’ van ‘de digitale recherche’ Politie Oost-Brabant.

‘Cybercharlatan’ Rian van Rijbroek liet spoor van boze ondernemers achter zich die ze had ‘geholpen’.

Gerard Sanderink rectificeert door beschuldigingen in media te herhalen, Gerard Sanderink moet ex-vriendin nu twee ton betalen.

Weer hoge manager weg bij Centric na vertrouwensbreuk, ‘terug te voeren op betrokkenheid Van Rijbroek’.

Gehele bestuur exit bij ICT-reus Centric na zware clash over Rian van Rijbroeks nieuwe cyber-charlatan divisie, bedrijf zonder bestuur verder.

Van Rijbroek Saga XIV: Steenrijke Centric-topman Sanderink moet rectificeren, maar plaatst nieuw betoog over zaak ex-geliefde.

Gerard Sanderink’s Centric krijgt cybersecurity divisie, Rian van Rijbroek gaat voor input zorgen.

De puinhopen van cybercharlatan Rian van Rijbroek #372.

Miljardair Gerard Sanderink: ‘Rian van Rijbroek heeft goed boek geschreven, over cybersecurity weet zij van de hoed en de rand’.

TPO Podcast