ThePostOnline

Dochter van Philippe Remarque en Sylvia Witteman adjunct-hoofdredacteur van Red Pers.

3 June 2019 12:26

 

Deze zomer zal Madelief van Dongen aantreden als hoofdredacteur van Red Pers, het studentenpodium voor journalistieke ontwikkeling.

http://www.redpers.nl/

Zij zal worden ondersteund door Charlotte Remarque, die de rol van adjunct-hoofdredacteur op zich neemt. Vrouwen aan de top, maar wie zijn zij eigenlijk?

De huidige hoofdredactie, bestaande uit Max van Geuns en Olivier Overberg, verruilt in augustus haar geliefde Amsterdam voor verschillende masters in Kopenhagen. Omdat op afstand een redactie leiden onbegonnen werk is, startte er een zoektocht naar een nieuwe hoofdredactie voor het platform dat drie jaar geleden onder hun leiding het levenslicht zag.

Een nieuwe hoofdredacteur werd dichtbij huis gevonden. Madelief van Dongen is al twee jaar redacteur bij Red Pers, waarvan zij een half jaar als correspondent vanuit Jeruzalem schreef. “Madelief laat zien hoe je als student bij Red Pers kan groeien,” vertelt Van Geuns. “Ze heeft goede stukken geschreven, heeft sterke ideeën en weet wat mensen willen lezen. Het was daarom logisch haar te benaderen voor de positie.”

Daarnaast waren Van Geuns en Overberg op zoek naar een frisse blik. Ze hopen dat zo’n blik van buitenaf nieuwe manieren van aanpak meebrengt die Red Pers verder kunnen brengen. Een redactielid tipte hen Charlotte Remarque, met wie zij eerder had samengewerkt. “Een goede tip, zo bleek bij de eerste ontmoeting. Het voelde goed, ik had gelijk vertrouwen in Remarque als lid van de hoofdredactie,” zegt Van Geuns.

Zowel Van Dongen en Remarque studeren aan een University College, respectievelijk in Amsterdam en Utrecht. Van Dongen heeft haar journalistieke ervaring vooral opgedaan bij Red Pers, Remarque begon haar journalistieke carrière met een stage bij Het Parool en verzorgde de eindredactie van het studentenblad van haar opleiding.

“Ik heb heel veel zin om over grotere journalistieke vragen en de groei van het platform na te denken,” vertelt Van Dongen. Remarque sluit zich daarbij aan: “We zijn op kleine schaal eigenlijk bezig met dezelfde journalistieke vragen waar grote media zich ook mee bezig houden, zoals rond het onderwerp diversiteit. Dat vind ik zo leuk aan Red Pers. Maar tegelijkertijd is Red Pers ook heel anders. Het biedt een alternatief voor de gebaande paden naar een carrière in de journalistiek, zoals journalistieke opleidingen.”

Maar gaan de vrouwen het hoofdredacteurschap totaal anders aanpakken dan Van Geuns en Overberg? “Wat zij hebben opgezet willen wij grotendeels voortzetten,” zegt Van Dongen. “De afgelopen tijd zijn er grote stappen gemaakt als het gaat om professionalisering en het opleidingsaspect van het platform. Die stijgende lijn willen we vasthouden.”

Dat betekent uiteraard niet dat Van Dongen en Remarque geen eigen ideeën hebben. “Ik wil experimenteren met andere vormen van verhalen vertellen,” zegt Van Dongen. “Bijvoorbeeld door videoproducties of interactieve verhalen.” Remarque voegt hieraan toe dat ze wil inzetten op meer aandacht voor lokale journalistiek binnen Red Pers.

“Ik denk dat onze belangrijkste taak is laten zien dat Red Pers iets blijvends is, dat het platform kan voortbestaan zonder haar oprichters,” sluit Remarque het gesprek af. Van Dongen voegt toe dat zij en Remarque voor ogen moeten houden wat Red Pers uniek maakt: “We zijn een platform voor en door jongeren, zonder gebonden te zijn aan een opleiding of vakgebied. Hierdoor kunnen we ieder onderwerp aansnijden, en deze als geen ander voor onze doelgroep op de juiste manier belichten.”

Van Geuns en Overberg zullen deze zomer geleidelijk hun taken overdragen op Van Dongen en Remarque, die per 1 september officieel aan het roer staan. De heren blijven wel aan als bestuursleden van Stichting Red Pers. Joey de Gruyl zal binnen de hoofdredactie aanblijven in zijn rol als redactiechef en hoofd eindredactie.

 

Website
Facebook
Twitter
Instagram


 


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

WOLVEN IN DRENTHE ZIJN BUITENAARDSE WEZENS: ‘HUN DNA IS RADICAAL ANDERS’

TIJDREIZENDE FIETS IN GRONINGEN: POELESTRAAT BLIJKT PORTAAL NAAR HET VERLEDEN

BABY MET GOUDEN TANDEN GEBOREN, ARTSEN GESCHOKT

BLOEDDORSTIGE KABOUTERS ONTVOEREN DIEREN UIT ASIEL IN GRONINGEN

BIZARRE METRO-ERVARING: Twee jongens via metropoortjes in ‘ander universum’ terechtgekomen

MYSTERIEUZE VERDWIJNING IN UTRECHT: Studente beleeft introductiedagen in jaren zeventig

SCHOKKEND: MAN VERDWIJNT IN PARALLEL UNIVERSUM TIJDENS BUNGEEJUMPEN

KLM Boeing 747 Sint Maarten

PLANE PORN

ART: SERGEY VINOGRADOV

MORGAN FREEMAN

THIS IS NOT MORGAN FREEMAN…

Pieter Omtzigt

‘CDA ZONDER PIETER OMTZIGT GEDECIMEERD, PROBEERT NU ZETELS TE SPROKKELEN’

Ruben uit Seahorse Parents

RUBEN (M) IS ZWANGER, THE MOTIONPICTURE

Mona Keijzer

PREMIER MONA KEIJZER (BBB)?

Beatrix van Oranje op de Groene Draeck

RTL ”’NIEUWS”’: FOUT HOUT OP EEN BOOTJE VAN DE ORANJES, STOP DE PERSEN!

Sonja van den Ende

POETINS NUTTIGE NEDERLANDSE IDOOT!

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT: ‘BOEK MET CDA IS DICHT’

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT HEEFT ‘VEEL MOOIS TE VIEREN’

obesitas

OZEMPIC: AFVALLEN DOOR ZELFMOORD?

TPO Podcast