ThePostOnline

Eerste editie Suske en Wiske-album ‘Op het Eiland Amoras’ uit 1947 verkocht voor 13.100 euro.

17 July 2019 12:09

Op het Eiland Amoras (1947), de eerste editie van een van de meest iconische strips van Suske en Wiske, is voor een recordbedrag van 13.100 euro (inclusief de koperscommissie) verkocht op Catawiki, het platform voor zeldzame en unieke objecten. Het album maakt deel uit van de eerste oplage, waardoor het een zeer zeldzame uitgave is. Het fragiele album is in onverwacht goede staat, gezien het feit dat de strip afkomstig is uit 1947, de naoorlogse periode, waarin de papierkwaliteit over het algemeen slecht was. Deskundigen van Catawiki denken dat er wereldwijd maar 10 tot 15 albums in deze conditie beschikbaar zijn. Het is de hoogste prijs die ooit betaald is op Catawiki voor een Suske en Wiske en verslaat het vorige record van 2018 van 9.000 euro.

Het verhaal is beter bekend als Het Eiland Amoras, maar werd oorspronkelijk uitgebracht als Op het Eiland Amoras. De eerste editie uit 1947 werd gedrukt in zwart wit. Het verhaal kreeg het label Suske en Wiske #1, omdat Suske in het vorige verhaal (‘Rikki en Wiske’) niet voorkwam. Op het Eiland Amoras verscheen in 1967 voor de tweede keer met #68, ditmaal in een nieuw vormgegeven, gekleurd formaat. Toen Op het Eiland Amoras in 1947 werd gedrukt besloten de makers een kleine oplage te drukken omdat ze geen grote omzet verwachtten. Niets bleek minder waar; het verhaal van de twee vrienden was zo succesvol dat het album in een mum van tijd was uitverkocht. De eerste herdruk kwam uit in 1948, waarna er nog vele herdrukken volgden.

Rik Lok, stripexpert bij Catawiki: “Iedereen kent ze: Suske en Wiske. Deze Vlaamse stripfiguren nemen niet alleen veel kinderen, maar ook volwassenen mee op spannende avonturen die die de oorspronkelijke ontwerper Willy Vandersteen voor ons heeft gecreëerd. Het eerste album verscheen in 1946 met minder dan 5.000 exemplaren en leidde niet tot grote verkopen. Dit veranderde met Op het Eiland Amoras, wat het een zeer uniek en zeldzaam item maakt. De koper van deze editie van Suske en Wiske heeft een zeer goede investering gedaan, want dit album kan de komende vijf tot tien jaar nog waardevoller worden. Daarbij bevat een strip al na één keer openen leessporen. De lage oplage en de broosheid maakt dat dit album zeer moeilijk te vinden is, vooral in een eerste druk en in topconditie. Het is niet waarschijnlijk dat we snel een ander album in zo’n goede staat op een veiling zien verschijnen.”

Het verzamelen van stripboeken is in het verleden meerdere malen een goede investering gebleken. De afgelopen jaren heeft Catawiki ook andere zeldzame strips geveild die tot recordbedragen opliepen. Voorbeelden hiervan zijn de eerste fullcolour print van Kuifje (die meer dan 39.000 euro opleverde), een hyperexclusieve kopie van een andere editie van Kuifje (die meer dan 68.000 euro opleverde) en een exemplaar van The Incredible Hulk (die meer dan  14.000 euro opleverde en voor meer dan 40.000 keer de oorspronkelijke prijs werd verkocht).

 

Image


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

WOLVEN IN DRENTHE ZIJN BUITENAARDSE WEZENS: ‘HUN DNA IS RADICAAL ANDERS’

TIJDREIZENDE FIETS IN GRONINGEN: POELESTRAAT BLIJKT PORTAAL NAAR HET VERLEDEN

BABY MET GOUDEN TANDEN GEBOREN, ARTSEN GESCHOKT

BLOEDDORSTIGE KABOUTERS ONTVOEREN DIEREN UIT ASIEL IN GRONINGEN

BIZARRE METRO-ERVARING: Twee jongens via metropoortjes in ‘ander universum’ terechtgekomen

MYSTERIEUZE VERDWIJNING IN UTRECHT: Studente beleeft introductiedagen in jaren zeventig

SCHOKKEND: MAN VERDWIJNT IN PARALLEL UNIVERSUM TIJDENS BUNGEEJUMPEN

KLM Boeing 747 Sint Maarten

PLANE PORN

ART: SERGEY VINOGRADOV

MORGAN FREEMAN

THIS IS NOT MORGAN FREEMAN…

Pieter Omtzigt

‘CDA ZONDER PIETER OMTZIGT GEDECIMEERD, PROBEERT NU ZETELS TE SPROKKELEN’

Ruben uit Seahorse Parents

RUBEN (M) IS ZWANGER, THE MOTIONPICTURE

Mona Keijzer

PREMIER MONA KEIJZER (BBB)?

Beatrix van Oranje op de Groene Draeck

RTL ”’NIEUWS”’: FOUT HOUT OP EEN BOOTJE VAN DE ORANJES, STOP DE PERSEN!

Sonja van den Ende

POETINS NUTTIGE NEDERLANDSE IDOOT!

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT: ‘BOEK MET CDA IS DICHT’

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT HEEFT ‘VEEL MOOIS TE VIEREN’

obesitas

OZEMPIC: AFVALLEN DOOR ZELFMOORD?

TPO Podcast