Eduard van Brakel houdt met defensie-platform.nl een kritische vinger aan de pols bij Defensie. Hij bekeek wat je met de 147 ‘extra’ miljoenen die Defensie krijgt – die niet echt* extra zijn- kunt of moet doen. Hij gaf het meermalen uit, en kwam nog tekort.
http://www.defensieplatform.nl/2019/08/15/wat-zou-u-doen-met-147-miljoen/
Over ‘tekort’ gesproken. De kanons bij de Marine schieten het. Waar her en der de fabrikant Leonardo (voorheen Oto Melara) deels de schuld voor kreeg. Dat Nederland de betreffende kanons van oude naar nieuwe schepen overplant blijft daarbij soms onderbelicht.
Oude kanons hergebruiken is een beetje een Nederlandse traditie. De 12 cm Bofors kanons aan boord van de Holland- en Friesland-klasse jagers (gebouwd in de vijftiger jaren) werden opnieuw ingescheept aan boord van de twee Tromp-klasse fregatten (1975-2001).
Bedenk verder dat er al decennia krijgsmachtbreed sprake is van onderhouds- en onderdelenvoorzieningsproblemen. Dito voor munities (o.a. raketten hebben onderhoud nodig) . We schieten zelden met het nieuwste. Waar Leonardo wel aan werkt. Ook in het 127 mm kaliber dat de LCF fregatten aan boord hebben (kanons uit 1969). Dito voor de 76 mm kanons.
https://www.leonardocompany.com/en/sea/weapon-systems/guns-and-launchers
https://www.leonardocompany.com/en/sea/weapon-systems/ordnance-ammunitions
En soms krijgt het nieuwe zelfs niet iets ouds aan boord, maar is er sprake van ‘geen weerstand van enige betekenis‘. Wat ook gebeurt, is dat stokoude handbediende Oerlikon 20 mm Mk 2 (1941) wapens, reeds meermalen overgeplant, vervangen worden door nog ouder en nog minder effectief (.50). Weet hierbij dat menig Nederlands marineschip ook in oorlogstijd niet meer heeft dan een oude Oerlikon of wat .50s. .50s die in WOII juist vervangen werden door Oerlikons omdat ze onvoldoende effectief waren.
* Het regelmatig door politici en media gebezigde ‘Defensie krijgt anderhalf miljard extra’ is evenmin ‘echt’. Het wordt stapsgewijs pas in 2021 anderhalf miljard structureel extra. Wat gezien de stijgingen van het bbp geen stappen zijn richting de ook door Nederland toegezegde ‘2 procent bbp’ norm van de NATO.