Hoe ‘vuil’ is Nederland echt? Hoort de Randstad ‘bij vuilste gebieden’ van Europa (RTL- Nieuws)?
7 September 2019
17:00
Na het lezen van het rtlnieuws artikel gisteren met de kop – ‘Randstad bij vuilste gebieden Europa: ‘Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden’ – brak menigeen het klamme zweet uit. Naar adem happen deed je niet gezien hetgeen je las.
“Mensen leven jaren in ongezondheid doordat ze worden blootgesteld aan te veel stikstof, fijnstof en omgevingsgeluid”
“Je rookt op de meest vervuilde plekken ongemerkt elke dag vijf tot tien sigaretten.”
Vooral die stikstof ellende kwam hard aan. Immers, elke teug die je inademt bestaat voor 78 procent uit dit gore gas. En de rest zit vol geniepige meerook, zo blijkt uit het gestelde in het artikel.
Een enkeling wachtte het nakende einde niet af, pakte een doosje lucifers, sprokkelde wat aanmaakhoutjes en toog naar Westgaarde om daar via de schoorsteen uit te stappen. Wat niet echt had gehoeven.
Want als je naar de cijfers kijkt valt het reuze mee. Het ‘vuilste’ gegeven is meer relatief dan werkelijkheid. Binnen het kader van dalende uitstoot voor vrijwel alle genoemde stoffen (m.u.v. CO2) en de aangescherpte (EU) normen, kan de Randstad best een van de smerigste zijn. Het is echter een feit dat je in die Randstad sinds 1990 aanzienlijk minder troep inademt, waaronder dat vermaledijde fijnstof (PM10). Het genoemde gevaarlijke ‘stikstof’ slaat vermoedelijk op NOx. Wat niet hetzelfde is.
Emissie cijfers (Bron: CBS)
Zo je zelf alles wilt bekijken (ter vergelijking met 1990 en-of andere jaren, vink dit bovenin aan bij ‘perioden, jaren’).