‘Stikstofcrisis’ paradoxen – waarom heden ‘crisis’ en niet in 1990 toen ruim twee keer zoveel ‘stikstof’ (in NOx, NH3 en N20) werd uitgestoten?
18 October 2019
13:00
Waarom überhaupt spreken over een stikstofcrisis? Gezien de relevante verbindingen, waarom betreft het geen waterstof- of zuurstofcrisis?
Dan de realiteit. Emissiecijfers CBS in miljoenen kilo’s (met ‘periode’ en ‘onderwerp’ ingesteld op de relevante stoffen).
Samengevat
Zie dat de uitstoot van ammoniak (NH3) – nog steeds dalend- haast nog maar een derde is van wat in 1990 werd uitgestoten. Voornamelijk dankzij een reeds bereikte reductie bij de in sommige kringen zo gewraakte ‘landbouw’ sector. Best wel een kwestie van aanzienlijk minder ‘stank’, maar geen dank.
Ook paradoxaal. Waar de NOS TNO opvoert om aan te tonen dat Nederland een stikstof exporteur is, suggereert een artikel in Trouw dat Nederland juist een importprobleem heeft.
Wat TNO meldt (.pdf). Ze vermelden wel dat het om verbindingen met stikstof gaat, maar niet dat de huidige emissies sterk gedaald zijn, bij een reeds bestaande verder dalende trend (zie CBS stats).