ThePostOnline

Minderjarige vluchtelingen worden in Griekenland op grote schaal als meerderjarig geregistreerd.

23 October 2019 10:38

Minderjarige vluchtelingen die aankomen in Griekenland worden door de autoriteiten daar op grote schaal als meerderjarig geregistreerd. Deze schending van het VN-Kinderrechtenverdrag zorgt er onder meer voor dat deze minderjarigen uit voornamelijk Afghanistan en Syrië zonder zorg en steun op straat komen te staan, maar zorgt ook voor problemen bij het herenigen met hun gezinnen. Dat blijkt uit onderzoek van documentairemakers Eefje Blankevoort en Els van Driel, die hun bevindingen vandaag publiceerden op Brandpunt+.

Van Driel en Blankevoort deden het onderzoek in het kader van hun transmediaproject Shadow Game (een coproductie met KRO-NCRV die najaar 2020 in haar volledigheid wordt gepubliceerd), waarin ze onderzoeken wat er met minderjarige vluchtelingen in Europa gebeurt. Voor het verhaal op Brandpunt+ spraken ze vluchtelingen op Samos, advocaten in het vreemdelingenrecht, hulpverleners van Defence for Children en officials van Griekse en Europese instanties.

“Griekenland heeft moeite met de toestroom van vluchtelingen en de Griekse politie kent regelmatig hogere leeftijden toe aan jongeren”, stelt Van Driel. “In Griekenland komen veel alleenreizende minderjarigen aan om asiel aan te vragen. Sommigen willen herenigd worden met familie elders in Europa. Doordat hun leeftijd na aankomst vaak fout wordt geregistreerd, zorgt dit voor problemen en vertraging in hun procedure. Jongeren komen daardoor op straat te leven, moeten langer dan nodig op een Grieks eiland zitten, kunnen niet naar school en niet verder met hun leven. Door de minderjarigen nu als meerderjarig te registreren, bestaan ze op papier niet meer en kan Griekenland onder de kinderrechtelijke verplichtingen uitkomen.”

Frontex en de Griekse Registratiedienst doen de registratie samen. Volgens Frontex ligt de eindverantwoordelijkheid bij de Grieken. Maar gezien het proces achter gesloten deuren plaatsvindt, is er geen controle.

Het Griekse ministerie van Buitenlandse zaken – die over vragen van de buitenlandse pers gaan – is om een reactie gevraagd op de aantijging dat de verantwoordelijkheid van de verkeerde leeftijdsregistraties bij hen ligt. Zij hebben de mail doorgestuurd naar de verantwoordelijke autoriteit, maar zeggen dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat er snel een reactie komt.

 


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

WOLVEN IN DRENTHE ZIJN BUITENAARDSE WEZENS: ‘HUN DNA IS RADICAAL ANDERS’

TIJDREIZENDE FIETS IN GRONINGEN: POELESTRAAT BLIJKT PORTAAL NAAR HET VERLEDEN

BABY MET GOUDEN TANDEN GEBOREN, ARTSEN GESCHOKT

BLOEDDORSTIGE KABOUTERS ONTVOEREN DIEREN UIT ASIEL IN GRONINGEN

BIZARRE METRO-ERVARING: Twee jongens via metropoortjes in ‘ander universum’ terechtgekomen

MYSTERIEUZE VERDWIJNING IN UTRECHT: Studente beleeft introductiedagen in jaren zeventig

SCHOKKEND: MAN VERDWIJNT IN PARALLEL UNIVERSUM TIJDENS BUNGEEJUMPEN

KLM Boeing 747 Sint Maarten

PLANE PORN

ART: SERGEY VINOGRADOV

MORGAN FREEMAN

THIS IS NOT MORGAN FREEMAN…

Pieter Omtzigt

‘CDA ZONDER PIETER OMTZIGT GEDECIMEERD, PROBEERT NU ZETELS TE SPROKKELEN’

Ruben uit Seahorse Parents

RUBEN (M) IS ZWANGER, THE MOTIONPICTURE

Mona Keijzer

PREMIER MONA KEIJZER (BBB)?

Beatrix van Oranje op de Groene Draeck

RTL ”’NIEUWS”’: FOUT HOUT OP EEN BOOTJE VAN DE ORANJES, STOP DE PERSEN!

Sonja van den Ende

POETINS NUTTIGE NEDERLANDSE IDOOT!

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT: ‘BOEK MET CDA IS DICHT’

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT HEEFT ‘VEEL MOOIS TE VIEREN’

obesitas

OZEMPIC: AFVALLEN DOOR ZELFMOORD?

TPO Podcast