Longread

‘PAS-expert: ‘Ontsla Programmadirectie Natura 2000 LNV-Ministerie’ ‘

12 November 2019 11:42

https://www.interessantetijden.nl/2019/07/15/pas-expert-ontsla-programmadirectie-natura-2000-lnv-ministerie/
 

Het artikel is van juli, maar daar het niet zeg maar de ‘NOS’ haalde, is aandacht gewenst. De betreffende PAS-expert is biofysicus Nico Gerrits. Een greep uit het artikel,

In 1 van de meest belangwekkende artikelen over het platteland van de laatste jaren, schetst biofysicus Nico Gerrits het Natura 2000-drama. Het LNV-Ministerie hing rond de nek van boeren (en vissers) een groene strop, met gebruik van ‘wetenschap op bestelling’ bij Wageningen UR. Het debacle van de PAS (Programma Aanpak Stikstof sneuvelde bij Raad van State) was al jaren te voorzien.

Omdat ambtenaren dusdanig met de natuurbouwlobby van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Landschappen verweven zijn, stelt Gerrits voor om de volledige Programmadirectie Natura 2000 te vervangen.

Dat zou de enige remedie zijn bij dit corrupte ministerie, dat Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en De Landschappen – ondubbelzinnig bewezen door oa Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters- voortrekt op andere grondeigenaren en gebruikers.”

[-]

“Gerrits deed als consultant onderzoek, naar de wijze waarop de Nederlandse programmadirectie Natura 2000 van LNV allerlei nationale toevoegingen aanbracht bij Natura 2000; het Brusselse natuurbeleid..

Dat Europese natuurbeleid, het kwam overigens tot stand dankzij PvdA-partijtijger Hemmo Muntingh. Het moest een kopie worden van de in 1990 in gang gezette Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dat je met braaklegging van boerengrond bestaande natuurgebiedjes aan elkaar ‘verbindt’ met de natuurontwikkel-industrie, landbouwgrond ‘ontgrondt’ en ongeschikt maakt voor agrarisch gebruik.”

 

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) speelt in de in het artikel beschreven materie al heel lang een rol. Wat ons bij Tjibbe Joustra brengt. Joustra was van 1987 tot 2001 Secretaris Generaal van LNV. Onder zijn lange bewind werd het departement ook wel ‘Het Kremlin‘* genoemd. Waar een boek over is geschreven (lenen?). Wat dringend opnieuw moet gebeuren.
 

Lees ook van Nico Gerrits >

https://www.veld-post.nl/artikel/225877-stikstofcrisis-met-dichte-portemonnee-op-te-lossen/
https://www.foodlog.nl/artikel/open-brief-aan-minister-schouten-en-johan-remkes-zo-kunt-u-het-stikstofdoss/
https://www.foodlog.nl/artikel/waarom-het-rivm-steeds-onder-vuur-ligt-ammoniakkunde-voor-dummies/
 
Aanvulling: Leestip uit de reacties >

https://www.climategate.nl/2016/05/hemmo-muntingh-hielp-boeren-aan-bedelstaf-en-antiboerenclubs-aan-life-subsidie/ (2016) – Door Rypke Zeilmaker, die ook voor onder andere Elsevier schrijft
 
 
* Uit het gelinkte Groene-artikel (2001),

“Nog altijd hangt rond de bakstenen kolos aan de Bezuidenhoutseweg 73 een zweem van stalinisme. «Het Kremlin», zoals het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in het Haagse genoemd wordt, keerde in de jaren tachtig onder leiding van CDA-ministers als Gerrit Braks en Piet Bukman langzaam maar zeker verder in zichzelf. Het contact met buitenwereld en samenleving beperkte zich tot de agrarische sector die via korte lijntjes telkens eenvoudig de belangen wist veilig te stellen. Eind jaren tachtig werd duidelijk tot welk een misstand deze introverte situatie kon leiden toen grootschalige visfraude aan het licht kwam. De Noordzee bleek bijkans leeggevist, het ministerie en de inspecteurs van de eigen AID die hiervan op de hoogte waren, hadden jarenlang een andere kant uitgekeken. De kwestie kostte minister Braks de kop. De hoogste baas mocht dan opgestapt zijn, de falende ambtelijke top bleef zitten waar hij zat. Tot op de dag van vandaag wordt het ministerie geleid door de indertijd al zwaar bekritiseerde secretaris-generaal mr. T.H.J. (Tjibbe) Joustra.”


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

WOLVEN IN DRENTHE ZIJN BUITENAARDSE WEZENS: ‘HUN DNA IS RADICAAL ANDERS’

TIJDREIZENDE FIETS IN GRONINGEN: POELESTRAAT BLIJKT PORTAAL NAAR HET VERLEDEN

BABY MET GOUDEN TANDEN GEBOREN, ARTSEN GESCHOKT

BLOEDDORSTIGE KABOUTERS ONTVOEREN DIEREN UIT ASIEL IN GRONINGEN

BIZARRE METRO-ERVARING: Twee jongens via metropoortjes in ‘ander universum’ terechtgekomen

MYSTERIEUZE VERDWIJNING IN UTRECHT: Studente beleeft introductiedagen in jaren zeventig

SCHOKKEND: MAN VERDWIJNT IN PARALLEL UNIVERSUM TIJDENS BUNGEEJUMPEN

KLM Boeing 747 Sint Maarten

PLANE PORN

ART: SERGEY VINOGRADOV

MORGAN FREEMAN

THIS IS NOT MORGAN FREEMAN…

Pieter Omtzigt

‘CDA ZONDER PIETER OMTZIGT GEDECIMEERD, PROBEERT NU ZETELS TE SPROKKELEN’

Ruben uit Seahorse Parents

RUBEN (M) IS ZWANGER, THE MOTIONPICTURE

Mona Keijzer

PREMIER MONA KEIJZER (BBB)?

Beatrix van Oranje op de Groene Draeck

RTL ”’NIEUWS”’: FOUT HOUT OP EEN BOOTJE VAN DE ORANJES, STOP DE PERSEN!

Sonja van den Ende

POETINS NUTTIGE NEDERLANDSE IDOOT!

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT: ‘BOEK MET CDA IS DICHT’

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT HEEFT ‘VEEL MOOIS TE VIEREN’

obesitas

OZEMPIC: AFVALLEN DOOR ZELFMOORD?

TPO Podcast