“Waarom slagen of falen vredesmissies? Welke nieuwe technologieën gaan de strijd bepalen? De afgelopen decennia is goede kennis over moderne oorlogsvoering onvoldoende benut, terwijl ze cruciaal is voor de veiligheid van Europa. Dat stelde commodore professor Frans Osinga, bijzonder hoogleraar War Studies, gisteren in zijn oratie aan de Universiteit Leiden.”
We pikken wat zaken uit de oratie. Osinga meldt zeer policor,
“Oude bondgenootschappen zijn niet meer vanzelfsprekend. De opkomst van nationalistische en extreemrechtse groeperingen ondermijnen de Europese Unie en de NAVO.”
We lezen toch verder. Osinga,
“Er was vooraf vaak weinig kennis over die nieuwe typen missies en de complexe dynamiek van de conflictgebieden. Osinga: “De militairen waren, achteraf gezien, onvoldoende uitgerust voor hun steeds breder wordende takenpakket.”
‘Achteraf gezien’? Los van dat er voor uitzending van Dutchbat I naar de Balkan al veel kritiek was op de te lichte uitrusting (o.a. verwijderde 25 mm geschutskoepels van YPRs) werd er evenmin geleerd van de Deense 1994 ‘lessen‘ aldaar, en werd Dutchbat III niet versterkt. Ook nadien bleven de tanks thuis.
De oorzaak van ‘weinig kennis’ was (en is) dat het hogere echelon -zowel militair als politiek- niet de moeite heeft genomen om ‘in de boeken’ te duiken. Men had kunnen leren van wat vaktechnisch en historisch is opgetekend over alles van bijvoorbeeld de Britse 19e eeuwse operaties in Afghanistan tot de Vietnamoorlog. Zelfs het ‘Handboek voor de soldaat’ werd soms niet eens geraadpleegd. Wat ‘asymmetrische’ oorlogsvoering betreft was (is) vaktechnische bestudering van de Politionele acties wellicht leerzaam geweest.
Tenzij het om bijvoorbeeld ‘cyber’ operaties gaat zijn er eigenlijk geen ‘nieuwe missies’. Wat wel nieuw is, is dat wat meestal vormen van anti-guerrilla* missies zijn, gedicteerd worden door opgelegde ‘schietinstructies’ of, zoals in Mali, missies waarbij liefst niet (terug)geschoten wordt.
Osinga heeft ‘het’ deels ook in het snotje met,
“Osinga hamert op het belang van kennis delen. Er is intussen veel onderzoek verricht naar missies en nieuwe conflictgebieden. Die kennis moet beter dan voorheen onderwezen en benut worden. Krijgswetenschappelijk onderzoek kan verklaren waarom vredesmissies slagen of falen. Het kan ook de aard van hedendaagse oorlogvoering duidelijk maken en de mogelijkheden en limieten aangeven van militaire inzet. Ook binnen de academische wereld zou kennis over strategische vraagstukken breder verspreid moeten worden.”
Helaas is de kans groot dat zijn betoog wederom tegen dovenmansoren is gericht. Wederom, want wat hij min of meer zegt is al vele malen eerder gezegd. Uit de militairespectator (augustus 2016),
” ‘De vakgebieden krijgskunde en krijgsgeschiedenis [zijn] thans in feite van KMA en HKS verdwenen; en tijdens de zg. tertiaire vorming komen ze evenmin aan de orde. Het betekent ook dat – wellicht op een uitzondering na – er nog nauwelijks deskundigheid op dit gebied bestaat.’ Tot die vaststelling kwam de redactie van de Militaire Spectator in 1988 in een editoriaal.[1]
Achtentwintig jaar later constateert Herman Amersfoort de gevolgen van dat gebrek aan deskundigheid.[2] Er zijn geen strategen meer en er is daarom ook geen strategie. Zelfs over wat strategie is en waar die thuishoort is verwarring. Daarmee hangen de operationele inzet van de krijgsmacht en de krijgskundige legitimiteit ervan in het luchtledig. Dat komt ervan wanneer je je vakkennis en core business vervangt door modieus ‘gemanage’. Dan kun je geen strategie meer bedrijven en – minstens zo erg – ook geen strategie meer herkennen. Dat blijkt dan weer treffend uit de gastcolumn ‘Eenlingen’ van Linda Polman.[3] Want heeft nu werkelijk niemand in de gaten dat IS gewoon het guerrilla-strategische boekje van Mao volgt?”
De tekortkomingen in het voorbereid zijn op oorlog worden ook niet opgelost als een deel van het hogere politieke echelon uit idioten bestaat. Een Kamerlid op bezoek bij de Nederlandse F-16 eenheid in Jordanië (boek: Missie F-16) gaf er blijk van een te zijn (m/v). Wat bij Beau aan tafel gisteravond helder werd.
https://www.gemistvoornmt.nl/aflevering/1466808-beau-depot-in-irak-in-2015 – Kamerlid op- en aanmerkingen vanaf 4:30 in het videofragment – zie ook vanaf 7:45.
*
https://cult.tpo.nl/2013/12/01/mans-en-garde-guerrillas/
https://cult.tpo.nl/2013/12/08/mans-en-garde-guerrillas-ii/