“Het is onbegrijpelijk dat er nog steeds geen beleid is om alle heiden in Nederland te gaan begrazen, aldus Sjraar van Beek en Kees van Hee van de Vereniging Gescheperde Schaapskudden Nederland”
Schaapherders die schaapherders aanprijzen heeft wel wat wceendachtigs, maar soit. Je kunt je verder afvragen hoeveel door de mens gemaakte natuur je wilt behouden. En welke gemaakte natuur? Heeft de ene gemaakte natuur voorrang op de andere, en zo ja, waarom?
Uit het Trouw artikel,
“Heide is juist ontstaan door begrazing met schaapskuddes en was eeuwenlang de leverancier van mest, wol en vlees. Zonder schapenmest was op de schrale zandgronden geen akkerbouw mogelijk. Met de opkomst van kunstmest waren de heides niet meer nodig voor mestproductie. Toen ook de prijzen van wol en vlees daalden, viel er op de hei niets meer te verdienen. Herders verdwenen en de heides werd ontgonnen of bebost.”
Meer over het ontstaan van heide, bij Wiki >
“De heide in het binnenland is een cultuurlandschap ontstaan door onttrekking van voedingsstoffen door begrazing en afplaggen van zandige gronden.[1] Uit stuifmeelonderzoek blijkt dat ook in het binnenland altijd wel heidevegetaties voorkwamen, maar de grote boomloze heidevelden en de zandverstuivingen zijn ontstaan door de intensivering van de schapenteelt gedurende de Middeleeuwen.[2]”
Wat gebeurde er met de bestaande biodiversiteit toen de nieuwe door mensenhand ontstane heiden- en zandverstuivingslandschappen verschenen? Wat gebeurde er met de biodiversiteit van de natuurlijk ontstane ‘woeste grond‘ heiden toen er schapen gingen grazen?
Kortom, welke gemaakte natuur en biodiversiteit wil je behouden, of heeft voorrang om door menselijk ingrijpen te worden versterkt? Is dat echt natuurbehoud?
Zie ook >
https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/bos-weghalen-voor-heide-of-stuifzand-is-de-omgekeerde-wereld – Bosmens breekt lans voor bos
https://www.climategate.nl/2019/07/82953/ ‘Heide, woeste gronden en stikstof’