Historicus Jona Lendering ging op herhaling bij het historische museum van Luik vanwege de expositie Racines, les civilisations du Bas-Danube, waar hij een interessant stuk over schreef voor zijn blog mainzerbeobachter. In zijn voorlaatste stuk schrijft hij daar over zeer Oud IJzer. In dit geval eigenlijk meer een kwestie van Oud Hout, want veel ‘ijzer’ (brons) zat er niet aan een strijdwagen.
“De neolithisering van het Beneden-Donau-gebied, als Anatolische boeren hierheen migreren, is te beschouwen als een wortel van wat onze Europese cultuur is – vandaar de naam van de expositie.”
https://mainzerbeobachter.com/2019/12/28/prehistorisch-roemenie/
De expositie >
‘Racines, les civilisations du Bas-Danube – EUROPALIA ROMANIA’
Lendering schrijft,
“Strijdwagens waren vooral belangrijk in de Bronstijd. U kent de afbeeldingen uit Egypte wel, waarop de koning als boogschutter staat afgebeeld, zijn vijanden verdelgend. Eigenlijk is dat een beetje problematisch, want het is volstrekt onmogelijk om staand in zo’n gammel bakje en rijdend over een oneffen terrein aan te leggen en te mikken. Het idee van rijdende schutterij moet u dus maar vergeten.”
https://mainzerbeobachter.com/2019/12/27/strijdwagen/
Ik probeerde het te vergeten, maar het bleef knagen. Hoewel Lendering zeker een punt heeft, heeft experimentele archeologie aangetoond dat er redelijk gemikt kan worden vanuit een rijdende strijdwagen. Wellicht niet in ‘volle galop’, hoewel jaren van training wonderen kunnen doen voor dergelijke bekwaamheid. Bovendien, als je vanaf een galopperend paard goed kan leren mikken, waarom dan niet vanuit een strijdwagen?
De kunst, en dat is het, lijkt ‘m te zitten in verend-stabiliserende knie-demping.
Meer strijdwagen >
https://www.britannica.com/technology/chariot
https://www.ancient.eu/chariot/
https://en.wikipedia.org/wiki/Chariot
https://en.wikipedia.org/wiki/Chariot_tactics
https://www.youtube.com/user/mrtibor2/videos – Daar meer ‘Magyar’ paard&wagen vechtkunst