ThePostOnline

Chefs Tafel (2): “Yes Chef”

5 January 2020 15:26

De eerste Chef die een respectvol “Ja Chef” aanhoorde van zijn (haar) assistenten liep vermoedelijk rond in berenvellen. En het was voor de variatie ook eens geen Romein die als eerste te boek staat. De eerste gedocumenteerde Chef, en schrijver van kookboeken, was een ouwe Griek. Ene Mithaecus (5e eeuw BC). Afkomstig van het toen Griekse Sicilië.

Volgens zijn Wiki verpestte hij op z’n Syracuse’s visgerechten met kaas. Of dat de reden was waarom hij Sparta uit werd geknikkerd, waar hij volgens Wiki de Siciliaans-Syracuse keuken introduceerde, is lastig te achterhalen. Het is bekend dat Spartanen geen Bourgondiërs waren, en uit de bronnen lijkt het er meer op dat de Spartanen zijn kookkunsten gewoon te weelderig vonden. Van veel chique eten word je een slappeling. Daar hielden Spartanen niet van.

Wiki meldt eveneens dat Plato kritisch was over hem. Althans, Plato legt kritische woorden in Socrates’ mond in zijn Gorgias dialoog. Waarin Socrates blijk geeft Spartaans bloed in de aadren te hebben. Zo leer je nog eens wat bij Chef aan tafel.

 

Screenshot van passage uit Plato’s Gorgias dialoog


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Chefs Tafel: Maestro Martino da Como (ca. 1430-1500)

Chefs Tafel: Guillaume Tirel aka Taillevent (1310-1395) – De eerste professionele ‘Master Chef’

Chefs Tafel: Banquet de Maires de France (1900) – Het grootste banquet ooit

Chefs Tafel (1): Babylonisch à la carte

TPO Podcast