Wiki-EN noemt de Fransman de eerste professionele Master Chef. Een die óók schreef. Zo je interesse hebt, en Frans niet hebt laten ‘vallen’ bij de eerste gelegenheid, is zijn originele (verzamel)werk Le viandier de Taillevent bij gutenberg te lezen.
Over zijn kookkunsten is men lyrisch tot in San Jose, California toe. Ook bij ons thuis blieven ze hem. Mogelijk meer vanuit historisch perspectief dan de gerechten, want sommige nodigen niet echt uit om direct aan tafel te willen gaan. Nee, dan liever iets eenvoudigs van vrouwlief.
“Het werk was uitsluitend geschreven voor Taillevents gelijken – de meeste gerechten konden alleen bereid worden door meesterkoks met een team goed opgeleide koksmaats. Doorsneegerechten en -bereidingswijzen liet Taillevent achterwege, met de opmerking:
‘Daar zijn vrouwen expert in, ze weten precies hoe je ze moet maken.’ In Le Viandier stonden gerechten als in klei gebakken schaapsmaag met egel, of pasteien met levende vogels.”
https://historianet.nl/cultuur/gastronomie/magische-kookkunst-maakte-koksmaat-tot-edelman
Meer Tirel >
https://coquinaria.nl/eieren-met-mosterd/
https://www.smulweb.nl/recepten/le+viandier
https://nl.qwe.wiki/wiki/Guillaume_Tirel
https://nl.qwe.wiki/wiki/Le_Viandier?