Volgens wiki-EN was da Como de eerste celebrity chef. Ook was hij de eerste die vermicelli beschreef in zijn De arte Coquinaria per vermicelli e maccaroni siciliani.
Wat aanvullend nieuwsgierig maakt naar de herkomst van macaroni. Of meer algemeen, ‘pasta’. Waar ze bij gastropedia.nl kennis van in huis hebben. Hoewel? Daar misplaatsen ze da Como een paar eeuwen en krijgt hij er een aka bij. Wat niet hoeft de betekenen dat de pasta data, zeg maar, ‘niet te vreten’ is.
Bij academiabarilla.it voegen ze ook boter toe aan da Como’s cv, en zijn de verdere beschrijvingen van hem en zijn kookkunsten prima te pruimen.
A modern chef between the middle ages and the renaissance
This work is a mainstay. One which is made of butter, admittedly, but which has held up to perfection until now.
Libro de arte coquinaria (The Art of cooking) by Maestro Martino da Como, is not only one of the two pivotal 14th-century works on gastronomy, together with De honesta voluptate et valetudine (On honest indulgence and good health) by Bartolomeo Sacchi, known as “Platina”, but also marks the arrival in Italy of butter-based cuisine. The latter, developed in Northern Europe as an alternative to spiced flavours, would become the most popular one in the following centuries, especially in the north of the country (while in the south the use of olive oil would be more common).
Meer >