Om te beginnen heeft Rijkswaterstaat een repliek gegeven op wat inmiddels een beetje ‘granulietgate’ begint te worden.
“In 2018 ontstond discussie of granuliet valt binnen de definitie van grond of moet worden gezien als een bouwstof op basis van dit Bbk. Om deze discussie te beslechten is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) gevraagd om een oordeel. IenW heeft in 2019 herbevestigd dat granuliet kan worden beschouwd als grond volgens de definitie van het Besluit bodemkwaliteit.”
Granuliet is een veelvoorkomend ‘metamorf gesteente’. Meer precies >
“Granulieten zijn volkristallijne, korreli-ge gesteenten. Meestal zijn ze fijn- tot middelkorrelig. De kristallen verschil-len niet sterk in grootte, ook al zijn ze van verschillende mineraalsoorten, en hebben meestal niet hun karakteristie-ke vorm. Dikwijls zijn granulieten enigszins gelaagd en lijken dan op gneis. Minstens 20 volume % wordt ingenomen door veldspaten, zowel plagioklaas als kaliveldspaat. Als kwarts aanwezig is, vormt dit dikwijls een ander hoofdbestanddeel. De kwartskristallen of -aggregaten zijn vaak op karakteristieke wijze vervormd tot lenzen of schijven, zodat men wel spreekt van ‘granulietkwartsen’. Deze platgedrukte kwartsen versterken dan het gneisachtige uiterlijk (afb. 1). Vaak zijn de kwartsen blauw door insluitin-gen van rutielnaaldjes. Van de ‘donke-re mineralen’ (mafieten) zijn orthopy-roxeen in de vorm van hyperstheen en granaat in de vorm van pyroop of almandien het belangrijkst.”
http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document&docid=405864
Is het giftig? Bij het RIVM weten ze van niks, maar afgaande op een Amerikaanse certificering (volgens overheidsnorm) is er niks mis mee, je moet het alleen niet langdurig in stofvorm inademen (.pdf, waarvan screenshot).
Kortom, tenzij er andere vervelende stoffen in het gedumpte ‘afval’ zitten, is er met granuliet zelf weinig mis.
Meer over gesteenten weten? >
https://gea-geologie.nl/informatie/gesteenten
Ref:
Bij Rw aka’en ze granuliet als ‘Noordse klei’. Waar Google weinig van wist. Wel is er een video.