ThePostOnline

De VVD wil nu kennelijk ook al niet bestaande problemen gaan oplossen.

26 February 2020 17:17

 

Het gaat niet goed met de VVD. De partij verliest aan scherpte en wordt steeds meer een middenpartij zonder helder profiel, achtervolgd door tal van schandalen. Hoeveel beloften moet de VVD nog de wilgen hangen om maar aan de macht te  kunnen blijven? De liberalen zijn de politiek vergeten. Het gaat alleen nog maar om macht.

Je zou denken dat de grootste partij in de Tweede Kamer wel goede mensen in huis heeft. In ieder geval genoeg om stukken goed te lezen en je te verdiepen in dossiers. Als de SGP met drie man al een heel eind komt, moet het voor een partij met ruim dertig zetels gewoon goed te doen zijn.

Niet dus. Het gaat de VVD slechts om het consolideren van haar macht. Kamerleden zijn dan niets meer dan instrumenten. Als je maar loyaal stemt wat de partij wil. Want wie niet mee doet, kan het wel schudden. Tekenend is het feit dat één Kamerlid de zweep ontsnapte, en tegen de noodsteun voor Griekenland stemde. Bij de volgende verkiezingen in 2017 stond hij niet meer op de lijst. Dat is het lot van een machtspartij die de gelederen gesloten moet houden.

En daarom blijft het stil. Ook als tal van liberale stokpaardjes van hun voetstuk vallen. Lagere belastingen, de stellige belofte van minder migratie. Meer geld in uw portemonnee, en honderddertig rijden op de snelweg. Wat is daar nou van terecht gekomen?

Ben je daarvoor de Tweede Kamer ingegaan? Om te zwijgen over een VVD die is veranderd, en het liberalisme als overtollige ballast van het schip heeft afgegooid?

Het gaat alleen nog maar om de macht. En in de tussentijd moeten Kamerleden maar hun tijd vol maken. Over de heikele dossiers voelen ze de hete adem van de partijtop. Daarom zoeken ze naar iets, roepen ze maar wat, en maken ze nieuwe problemen om oplossingen voor te zoeken.

Neem het artikel van de Telegraaf waarin VVD-Kamerlid Bart Smals voorstelt dat ieder bedrijf de mogelijkheid moet krijgen om zogenoemde ADM-testen af te nemen bij het personeel om drugs, medicijnen en alcohol op te sporen. Nu mag dat alleen voor bepaalde beroepen als buschauffeurs. Wel benadrukt de VVD-politicus dat zijn voorstel niet voor alle beroepen is bedoeld, ook al geeft zijn wetsvoorstel daarvoor wel ruimte. Welke beroepen Smals dan wel op het oog heeft, is niet helder.

Sowieso is het niet duidelijk waarom dit wetsvoorstel nodig is. Laat werkend Nederland soms de alcohol iedere avond rijkelijk vloeien? Of is iedereen de volgende ochtend gesloopt door een forse dosis drugs? Ik heb geen idee waar dit voorstel vandaan komt. Is de VVD niet een probleem aan het verzinnen? Alles om maar je tijd vol te maken als Kamerlid?

Smals zegt dat hij ‘verhalen’ heeft gehoord over mensen uit de bosbouw die zo beneveld waren dat ze de kettingzaag niet meer vast konden houden. Zo ken ik er ook nog een paar. We horen allemaal wel eens wat. Maar op geruchten kun je geen politiek beleid bouwen.

Maar echt de schaamte voorbij wordt het als Smals de zorg erbij gaat halen: ‘als ik op de operatietafel lig en zou weten dat de chirurg de avond daarvoor doorgezakt heeft, zou ik daar niet blij mee zijn’. Dit is een onvoorstelbaar verwijt. Iedere arts heeft een eed gezworven om mensenlevens te redden. En daar zijn ze zich terdege van bewust. En dan de suggestie wekken dat ze hun werk maar achteloos doen, zich vol laten lopen met drank, voordat ze iemand open snijden. Dat is echt alle schaamte voorbij. Ik zou wel eens willen weten hoeveel chirurgen op het werk onder invloed werden betrapt. Hoeveel zouden het er zijn? Misschien had Smals zich dat ook even moeten afvragen.

En dit is niet eens alles. Die testen moeten namelijk verplicht worden. Smals kent geen ‘genade’ voor weigeraars. Maar weinig verassend maken de heren politici wel enige nuance ten eigen voordele. ‘Als hier om 12 uur ’s nachts nog gestemd moet worden en je moet drie keer je hand omhoogsteken, wat niet eens relevant is omdat er niet hoofdelijk gestemd wordt: hoe proportioneel is het als je dan moet blazen? Dat moet je niet willen.’

Soms heb je geen woorden meer nodig. Stemmingen doen er niet toe, wordt hier achteloos gesproken. We doen toch wel wat de partijtop vraagt. Dat is het lot van een machtspartij die geen millimeter terrein wil prijs geven. Dan krijg je wetsvoorstellen als deze. En niemand in de VVD die zich hier druk om maakt. Gewoon loyaal blijven. Wie weet sleep je nog een burgemeesterspost in de wacht. Het is de waanzin voorbij. De VVD snijdt zichzelf in de vingers, en de vraag is of het bloeden ooit nog gaat stoppen.

Max van Duijn.

 


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

WOLVEN IN DRENTHE ZIJN BUITENAARDSE WEZENS: ‘HUN DNA IS RADICAAL ANDERS’

TIJDREIZENDE FIETS IN GRONINGEN: POELESTRAAT BLIJKT PORTAAL NAAR HET VERLEDEN

BABY MET GOUDEN TANDEN GEBOREN, ARTSEN GESCHOKT

BLOEDDORSTIGE KABOUTERS ONTVOEREN DIEREN UIT ASIEL IN GRONINGEN

BIZARRE METRO-ERVARING: Twee jongens via metropoortjes in ‘ander universum’ terechtgekomen

MYSTERIEUZE VERDWIJNING IN UTRECHT: Studente beleeft introductiedagen in jaren zeventig

SCHOKKEND: MAN VERDWIJNT IN PARALLEL UNIVERSUM TIJDENS BUNGEEJUMPEN

KLM Boeing 747 Sint Maarten

PLANE PORN

ART: SERGEY VINOGRADOV

MORGAN FREEMAN

THIS IS NOT MORGAN FREEMAN…

Pieter Omtzigt

‘CDA ZONDER PIETER OMTZIGT GEDECIMEERD, PROBEERT NU ZETELS TE SPROKKELEN’

Ruben uit Seahorse Parents

RUBEN (M) IS ZWANGER, THE MOTIONPICTURE

Mona Keijzer

PREMIER MONA KEIJZER (BBB)?

Beatrix van Oranje op de Groene Draeck

RTL ”’NIEUWS”’: FOUT HOUT OP EEN BOOTJE VAN DE ORANJES, STOP DE PERSEN!

Sonja van den Ende

POETINS NUTTIGE NEDERLANDSE IDOOT!

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT: ‘BOEK MET CDA IS DICHT’

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT HEEFT ‘VEEL MOOIS TE VIEREN’

obesitas

OZEMPIC: AFVALLEN DOOR ZELFMOORD?

TPO Podcast