Longread

‘Eén dode is een tragedie, een miljoen doden een statistiek’ (Stalin) – De ene dode is daarbij de andere niet

2 April 2020 18:04

Ja, COVID-19 is veel erger dan een griepje.

En toch zijn griepjes desondanks jaar in jaar uit in staat om tot oversterften te leiden waar die van COVID bij verbleekt. Vooralsnog.

Het griepje van de 2017/2018 winter doodde 9444 voornamelijk oudere Nederlanders ‘extra’. Waar geen liedjes voor werden geschreven, geen scholen voor sloten, geen restaurants voor dicht gingen en BN’ers geen tranen voor plengden.

Met een griepje onder de leden blaf je niet in je elleboog en houd je geen te krappe anderhalve meter afstand van anderen om besmetting te vermijden. Of te ontlopen. De 9444 extra’s van 2017/2018 hadden weinig moeite om hun griepje te vinden.

Om griepjesdoden af te remmen of in te dammen gaat het land niet op slot, de stekker niet uit de economie en worden de sluizen van de staatskas niet vol opengezet.

Wat heeft COVID wat griepje niet heeft?

Het is besmettelijker, slaat sneller toe -wat ziekenhuizen verstopt- en is vijf tot tien keer* dodelijker? Is dat voldoende om de planeet stil te zetten?

De mondiale covidmeter staat nu op dik 964 duizend besmettingen en ruim 49 duizend doden. Mijlenver verwijderd van het maximum aantal jaarlijkse griepjesdoden (tot 650 duizend). Toch staat de planeet al bijna een maand op de rem. Want voorkomen is beter dan genezen in de strijd tegen dit COVID-19 virus. Het wordt regelmatig de ergste crisis sinds WOII genoemd. Waar sommigen vermoedelijk hun wenkbrauwen bij optrekken.

In Congo heerst(e) een ander griepje. Elders ook, maar nergens zo erg als daar. De Congolese volmantel762 griep doodde bij de tweede grote epidemie tot 5,4 miljoen mensen. Volmantel762 discrimineerde niet op leeftijd of sekse, hoewel jonge vrouwen vaak meer brute orale, vaginale en anale bijwerkingen te verduren kregen. Ook deze 5,4 miljoen epidemie doden deden het zonder liedjes, school&horeca sluitingen en BN’er knuffels. De aarde draaide door.

Dat doet ‘ie nu misschien ook, maar anders. Is het niet deels ‘gewoon’ een kwestie van een mix van selectieve emo en perceptie, wat mondiaal viral is gegaan? Of ben ik de weg even kwijt?

 

* Naschrift

Vijf tot tien keer klopt niet. Griepjes kennen een sterftepercentage van minder dan 0,1 (WHO). Wel met uitschieters daar ver boven, zoals de beruchte Spaanse griep (regionaal 5-10 procent). Wat vergelijkbaar is met COVID, dat momenteel een sterftepercentage van rond de vijf procent heeft. Dit betekent zo’n vijftig keer dodelijker dan het gemiddelde (WHO) griepje. Het geheel is cumulatief. Griepje staakt niet dit seizoen.


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

WOLVEN IN DRENTHE ZIJN BUITENAARDSE WEZENS: ‘HUN DNA IS RADICAAL ANDERS’

TIJDREIZENDE FIETS IN GRONINGEN: POELESTRAAT BLIJKT PORTAAL NAAR HET VERLEDEN

BABY MET GOUDEN TANDEN GEBOREN, ARTSEN GESCHOKT

BLOEDDORSTIGE KABOUTERS ONTVOEREN DIEREN UIT ASIEL IN GRONINGEN

BIZARRE METRO-ERVARING: Twee jongens via metropoortjes in ‘ander universum’ terechtgekomen

MYSTERIEUZE VERDWIJNING IN UTRECHT: Studente beleeft introductiedagen in jaren zeventig

SCHOKKEND: MAN VERDWIJNT IN PARALLEL UNIVERSUM TIJDENS BUNGEEJUMPEN

KLM Boeing 747 Sint Maarten

PLANE PORN

ART: SERGEY VINOGRADOV

MORGAN FREEMAN

THIS IS NOT MORGAN FREEMAN…

Pieter Omtzigt

‘CDA ZONDER PIETER OMTZIGT GEDECIMEERD, PROBEERT NU ZETELS TE SPROKKELEN’

Ruben uit Seahorse Parents

RUBEN (M) IS ZWANGER, THE MOTIONPICTURE

Mona Keijzer

PREMIER MONA KEIJZER (BBB)?

Beatrix van Oranje op de Groene Draeck

RTL ”’NIEUWS”’: FOUT HOUT OP EEN BOOTJE VAN DE ORANJES, STOP DE PERSEN!

Sonja van den Ende

POETINS NUTTIGE NEDERLANDSE IDOOT!

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT: ‘BOEK MET CDA IS DICHT’

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT HEEFT ‘VEEL MOOIS TE VIEREN’

obesitas

OZEMPIC: AFVALLEN DOOR ZELFMOORD?

TPO Podcast