ThePostOnline

‘Als kers op de taart straks Boa’s met wapenstok en pepperspray, China kan er een puntje aan zuigen’

23 April 2020 15:16

 

De Nederlandse Boa Bond (NBB) riep afgelopen week voor de zoveelste keer op om Boa’s versneld te willen bewapenen met wapenstok en pepperspray. Ieder jaar gooit de belangenorganisatie dit venijnige balletje wel een paar keer op. Klaarblijkelijk vond de Boa Bond de huidige coronacrisis een geschikt moment om toch nog maar eens om bewapening te vragen, want als politici het coronacrisis voor politiek gewin mogen misbruiken, waarom de Boa Bond dan niet?

De aanleiding voor deze zoveelste roep om bewapening was dat er door opgeschoten jongeren in Rotterdam geweld tegen Boa’s gebruikt was tijdens de anderhalvemeterrazzia’s. Verwerpelijk natuurlijk, maar geweld tegen Boa’s was er helaas ook voor de coronacrisis. Om dit onderwerp dan juist nu weer ter sprake te brengen geeft toch een beetje het gevoel dat de Boa Bond de huidige crisissituatie voor eigen agenda misbruikt.

Waarom wil de Boa Bond juist nu versneld toegang tot geweldsmiddelen krijgen? Zijn wapenstok en pepperspray echt nodig om jongeren die zich niet aan de discutabele anderhalve meter houden met de lange lat uit elkaar te meppen?

Laat helder zijn, geweld tegen Boa’s is nooit of te nimmer goed te praten, en hun werk er is er de afgelopen periode zeker niet eenvoudiger op geworden, maar is het echt zo dat het huidige repressieve beleid zorgt voor een explosieve groei van geweld tegen Boa’s? Is het niet verstandiger om het takenpakket van Boa’s tegen het licht houden? Goed bekijken waar de verantwoordelijkheid van Boa’s eindigt en die van de politie begint?

Politiewetenschapper Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam geeft aan dat er al jaren sprake is van dalende criminaliteit, inclusief geweldcriminaliteit. Dr. Timmer ziet dan ook geen enkele noodzaak om Boa’s te gaan bewapenen.

We leven nu in een uitzonderlijke periode, een tijdelijke situatie die geen vrijbrief voor bewapening van deze handhavers zou mogen zijn. En een enkel incident met jongeren in Rotterdam, hoe vervelend dan ook, lijkt mij weinig grond voor zo’n ingrijpende landelijke aanpassing van beleid.

En probeer het even goed voor u te zien, camerawagens van parkeerbeheer die nu gebruikt worden om u te begluren, van bovenaf spiekende en toesnauwende drones, surveillerende politiewagens, buren die de kliklijn bellen, en dan als kers op de taart straks Boa’s met wapenstok en pepperspray, China zou er een puntje aan kunnen zuigen.

Politiewetenschappers zien het bewapenen van Boa’s dan ook totaal niet zitten. Dat het geweldsmonopolie alleen bij de politie ligt heeft alles te maken met het opleidingsniveau. Agenten krijgen een opleiding van minimaal drie jaar waarbij geweldsbevoegdheid en alle aspecten daaromheen breed behandeld worden, daar weegt geen korte geweldscursus voor Boa’s tegenop. De Boa Bond praat dan wel over ‘verdediging’, maar wapens, ook bij de politie, zijn nooit primair bedoeld om te verdedigen.

Er zijn trouwens al Boa’s met een meer uitgebreide uitrusting, maar laten we hopen dat dit uitgebreide pakket niet landelijk uitgerold wordt en alle Boa’s straks politieagentje kunnen gaan spelen. Maar met minister ‘law and order’ Grapperhaus aan het roer vrees ik toch het ergste…

Jeroen Weber

Bestuur LP Nederland (Libertaire Partij)

http://www.stemlp.nl

 
mondkapje
 


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

WOLVEN IN DRENTHE ZIJN BUITENAARDSE WEZENS: ‘HUN DNA IS RADICAAL ANDERS’

TIJDREIZENDE FIETS IN GRONINGEN: POELESTRAAT BLIJKT PORTAAL NAAR HET VERLEDEN

BABY MET GOUDEN TANDEN GEBOREN, ARTSEN GESCHOKT

BLOEDDORSTIGE KABOUTERS ONTVOEREN DIEREN UIT ASIEL IN GRONINGEN

BIZARRE METRO-ERVARING: Twee jongens via metropoortjes in ‘ander universum’ terechtgekomen

MYSTERIEUZE VERDWIJNING IN UTRECHT: Studente beleeft introductiedagen in jaren zeventig

SCHOKKEND: MAN VERDWIJNT IN PARALLEL UNIVERSUM TIJDENS BUNGEEJUMPEN

KLM Boeing 747 Sint Maarten

PLANE PORN

ART: SERGEY VINOGRADOV

MORGAN FREEMAN

THIS IS NOT MORGAN FREEMAN…

Pieter Omtzigt

‘CDA ZONDER PIETER OMTZIGT GEDECIMEERD, PROBEERT NU ZETELS TE SPROKKELEN’

Ruben uit Seahorse Parents

RUBEN (M) IS ZWANGER, THE MOTIONPICTURE

Mona Keijzer

PREMIER MONA KEIJZER (BBB)?

Beatrix van Oranje op de Groene Draeck

RTL ”’NIEUWS”’: FOUT HOUT OP EEN BOOTJE VAN DE ORANJES, STOP DE PERSEN!

Sonja van den Ende

POETINS NUTTIGE NEDERLANDSE IDOOT!

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT: ‘BOEK MET CDA IS DICHT’

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT HEEFT ‘VEEL MOOIS TE VIEREN’

obesitas

OZEMPIC: AFVALLEN DOOR ZELFMOORD?

TPO Podcast