Is een ‘anderhalvemeter-maatschappij’ noodzakelijk als het besmettingsgevaar reeds voor de ‘lockdown’ sterk begon te dalen? (bron: RIVM R-grafiek)
2 May 2020
14:59
In de laatste GS Coronacafe aflevering meldde Marianne Zwagerman -losjes gequote- iets van dat de relatief ‘milde’ eerste maatregelen (afstand houden, in je elleboog hoesten e.d.) eigenlijk al voldoende waren om het reproductiegetal (R) van het coronavirus reeds richting minder dan 1 te duwen. TPOOK/TECH ging op onderzoek uit, en verdomd, het lijkt er sterk op dat dit klopt.
Kijk je naar de relevante ‘R’ data van de laatste COVID TK-briefing (.pdf) van 22 april, kun je aan de grafiek zien dat de R-daling de facto al begon toen mensen zich bewust werden van risico’s, in combinatie met de hierop volgende eerste officiele milde ‘handenwas’ adviezen van 9 maart. De eh..intelligente lockdown ging op 12 maart in. Wat niet leidde tot een aanzienlijk scherpere R-daling.
(Foto: screenshot TK-briefing .pdf)
Eveneens interessant ten aanzien van R-zaken >
Samenvatting/bespreking van bijgaande Nieuw Zeelandse studie (zie .pdf), waarin ook Zweden passeert. Dat land heeft het grotendeels bij ‘milde’ maatregelen gehouden, waarmee het in eerste instantie behoorlijk snel onder R1 kwam. Dit bereiken bleek helaas geen garantie voor behouden. Wat in de studie ook in de Singapore data duidelijk wordt.
Maatregel categorie-indelingen (level 1-4) gebruikt in bovenstaande studie. Voor een snelle indruk/referentie: NL hanteert momenteel level 3/4, Zweden level 2).
Wat betreft de anderhalvemetermaatschappij, weet sowieso dat ‘onze’ 1,5 meter het midden is tussen wat de WHO hanteert (1 m) en landen als de VS en UK (6 ft – 2m). Als de regering besluit de WHO richtlijn te gaan volgen kan bijvoorbeeld de horeca aanzienlijk meer ‘tafels’ behouden.