“De Europese Commissie schrijft dat meer dan de helft van de volwassenen te zwaar is. EU-burgers eten gemiddeld meer rood vlees, suiker, zout en vet dan wordt aanbevolen, en juist minder fruit, groente, noten en volkoren producten.
Dus: meer planten eten en minder vlees. Anders, zo schrijft de Commissie kan weer een ander doel niet gehaald worden: het terugdringen van overgewicht en obesitas vóór 2030.
In het kort moet er meer betaalbaar, gezond en duurzaam voedsel komen. En dat moet ook nog eens aantrekkelijk gemaakt worden voor de consument. Zo is de Commissie van mening dat de reclame voor producten met veel vet, suiker of zout beperkt moet worden. Ook moeten producenten minder reclame maken die zich richt op kwetsbare mensen.
Verder vindt ze dat winkels moeten oppassen met kortingsacties, omdat de consument zich dan niet meer bewust is van de waarde van het voedsel. Andere voorstellen: geen toegevoegde suikers meer in babyvoedsel, en een maximum voor de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in bewerkte producten (eten in zakjes, blikjes of doosjes).
Wat de consument moet helpen bij zijn keuze zijn heldere etiketten (op de voorkant van het pak!). Daar moet precies op staan wat er in zit, waar het vandaan komt, hoe het geproduceerd is, hoe voedzaam het is en welke impact het heeft op het klimaat. Ook denkt de Commissie na over een voorstel om het btw-tarief op duurzame producten te verlagen.”
https://www.ad.nl/buitenland/plan-timmermans-europeanen-moeten-anders-gaan-eten~a99707d5/