ThePostOnline

‘Adviesraad: ‘Bodemvitaliteit onder druk en daarmee ook de inkomsten van boeren’ ‘ – Boer ‘onder druk’ van Super-consument keten

29 June 2020 12:48

“De vitaliteit van de Nederlandse landbouw-, bos- en natuurbodems (rurale bodems) staat onder druk, concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een uitgebreid rapport dat vandaag (maandag) wordt aangeboden aan landbouwminister Carola Schouten. Daardoor staan volgens de adviesraad ook inkomsten van boeren op het spel.”

https://www.melkvee.nl/artikel/256090-adviesraad-bodemvitaliteit-onder-druk-en-daarmee-ook-de-inkomsten-van-boeren/

 

Ref:

https://www.rli.nl/sites/default/files/advies_de_bodem_bereikt_-_def.pdf

 

Bovenstaande raakt aan het eerdere agri-artikel van vandaag.

https://www.groene.nl/artikel/overweldigend-groen

Het Groene Amsterdammer artikel laat zien hoezeer de inkomsten van boeren vaak worden beïnvloed door de keten Super&consument. Wat ‘zij’ -‘wij’ dus- willen, kiezen, eisen, doen, nalaten of verdommen, heeft grote invloed op wat de boer doet of moet doen. Of niet meer kan of mag doen. Wat uiteraard doorwerkt op de kosten en inkomsten. Ter illustratie (uit het GA artikel):

“Rijk word je niet in de kippenbusiness, zegt Van Agt. Op een vel papier rekent hij me voor hoeveel hij per kippenei omzet en wat wij er in de supermarkt voor betalen. Wel, een boer die niet gaat voor een Beter Leven-keurmerk krijgt bij de tussenhandel zeven cent voor een ei, dat in de supermarkt vervolgens 25 cent kost. Wie echter, zoals Peter van Agt, wél voor zo’n keurmerk gaat, krijgt zevenenhalve cent per ei, dat in de super voor 35 cent in de schappen ligt. ‘Zou ik één cent per ei meer krijgen, dan reed ik nu in een Mercedes’, zegt Van Agt, die zeker zeventig uur per week aan het werk is en zich vervoert in een Opel Astra.”

Wat bodemvitaliteit betreft biedt het artikel eveneens stof tot nadenken. Paradoxaal van karakter bovendien.

“De diervriendelijke, biologische boer is niet het meest milieuvriendelijk, wil van Agt maar zeggen. Dat is de intensieve boer. Omgerekend per ei gebruiken intensieve pluimveehouders de minste ruimte en de minste voedingsmiddelen. Bovendien produceren ze de minste stank, de minste fijn- en stikstof en weten ze hun mest het meest efficiënt te verwerken. Niet ondanks maar dankzij de intensieve landbouw en veeteelt blijft Brabant de groene vakantieregio die de provincie altijd al was.”


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

‘Voerspoor’ voorstel landbouwminister Schouten leidt tot: ‘Schade melkveebedrijf op zand tot 30.000 euro’

Wie had dat gedacht? ‘Twee energiebedrijven mogen juist meer uitstoten met houtovens’.

Hoeveel ‘stikstof’ stoot ons lichaam zelf uit? NL bevolking: 96,8 miljoen kilo per jaar – Ter ruwe vergelijking: ammoniakuitstoot landbouwsector 2018: 113,26 miljoen kilo (CBS)

TPO Podcast