Vorige week passeerde alhier onderstaand artikel >
In het artikel kwam ook de vogel(vleermuis) vriendelijkheid van kleine turbines voorbij. Daar is inmiddels meer over gevonden. Wel betreft het een studie van relatief grote kleine turbines (rotordiameter: 12 meter).
‘Aanvaringsslachtoffers vogels en vleermuizen’
“Per locatie is er circa 10 keer naar slachtoffers gezocht. De verdeling hiervan was 6 keer gedurende het broedseizoen en 4 keer tijdens de najaarstrek.In totaal werd 60 keer gezocht naar aanvaringsslachtoffers. Regulier onderzoek naar aanvaringsslachtoffers is veel intensiever van opzet, waarbij ook de efficiëntie van zoeken en de mate van verdwijnen van kadavers door predatie wordt bepaald. Dit past niet binnen het raam en budget van het pilot onderzoek.Het resultaat van zoeken naar aanvaringsslachtoffers moet dan ook worden gezien als eeneersteindicatie. Tijdens het onderzoek werden op 9 juli in Adorp de resten van een juveniele Houtduif onder de windmolen aangetroffen. Op 12 juli 2019 werden onder de turbine in Spijk de resten van een Huiszwaluw gevonden. Bij beide vondsten was op basis van de aangetroffen resten niet met zekerheid te zeggen of deze vogels ook daadwerkelijk aanvaringsslachtoffers zijn (zie figuur3.10). Gelet op het feit dat beide vogels direct onder de windmolen lagen is dit echter wel aannemelijk. Op basis van de resultaten van het protocolleren behoren vooral Huiszwaluw en in iets mindere mate Houtduif, tot de soorten die te verwachten zijn als aanvaringsslachtoffer bij de windmolens. Behalve deze twee mogelijke aanvaringsslachtoffers werden geen dode vogels of vleermuizen gevonden rond de kleine windturbines.
[-]Vergelijking met onderzoek naar aanvaringsslachtoffers vleermuizen bij kleine windturbines elders
Tot op heden is er elders alleen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland onderzoek gedaan naar aanvaringsslachtoffers onder vleermuizen bij kleine windturbines. Minderman et al.(2015) deden onderzoek naar aanvaringsslachtoffers bij kleine windturbines met rotor diameters van 0,9 –15 meter. Bij 21 van deze kleine windturbines werd in totaal 171 keer gezocht naar slachtoffers. Er werden bij geen van deze windturbines aanvaringsslachtoffers van vleermuizen gevonden. Hartmann et al. (2019) zochten systematisch naar slachtoffers bij kleine windturbines in Duitsland. Ook hier werden geen slachtoffers aangetroffen. Bij het beperkte onderzoek naar aanvaringsslachtoffers bij de EAZ molens zijn ook geen vleermuizen als aanvaringsslachtoffers gevonden. Omdat het slachtofferonderzoek beperkt van omvang was en een verkennend karakter had kunnen hier geen verdere conclusies aan worden verbonden.”
Ref (VK studie):
In het bom-onder-windmolenparken artikel werd DutchVentus opgevoerd als (voorbeeld) fabrikant van kleine windturbines. DutchVentus werd gevraagd om informatie over de vogelvriendelijkheid (vleermuis~) van hun ontwerp.
‘Vogelvriendelijkheid’ DutchVentus windturbine’
“Beste DutchVentus,
Is er ervaring opgedaan met de ‘vogelvriendelijkheid’ van de DutchVentus windturbine? Zijn er eventueel proeven gedaan met een versie voorzien van een (zacht) fijnmazig net om te voorkomen dat vogels (vleermuizen) door turbinebladen worden geraakt ? (hoeveel kW opbrengstverlies).
De ontwikkeling van grote turbines met een zwart rotorblad lijkt te helpen om het aantal vogel-vleermuis doden te reduceren. In hoeverre dit of andere vogel-vleermuis waarschuwingsmethoden werken bij kleine turbines is weinig techno-wetenschap over te vinden. Dito voor vogel-vleermuis fataliteits statistieken.
Met vriendelijke groet,
Michiel Mans”
Vandaag werd de vraag beantwoord.
‘Vogelvriendelijkheid’ DutchVentus windturbine’
“Geachte heer Mans,
Dank voor uw interesse in de Dutch Ventus windturbine.
Bijgaand doen wij u aanvullende informatie toekomen van de Dutch Ventus windturbine.
De turbine onderscheidt zich ten opzichte van andere turbines dat de Dutch Ventus turbine geen geluid produceert. Daar de turbine geen tipverlies heeft door de meedraaiende mantel zal hij geen geluid kunnen produceren.
De door u gestelde vraag aangaande vogels kunnen wij u als volgt beantwoorden. Wij hebben jarenlange ervaring opgedaan met de Blauwe Molen , de voorloper van de Dutch Ventus turbine. De vogels zien de schoepen van de turbine als een dichtvlak en zullen erom heen vliegen. In alle jaren in de praktijk is geen vogel “verongelukt”.
In de bebouwde omgeving kan de turbine in combinatie met PV panelen het gehele jaar energie opwekken. Een goede vrije wind aanstroom is wel van belang. Doorgaans plaatsen wij de turbine op een mast van 10 meter hoogte. De kosten van een turbine exclusief BTW en af fabriek bedragen € 19.950,-. De installatiekosten zitten hier niet in begrepen.
Mocht u aanvullende informatie wensen vernemen wij dit gaarne van u.
Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn.
Met vriendelijke groet,”
Samengevat lijkt het erop dat kleine windturbines op individuele basis* aanzienlijk minder dodelijk zijn voor vogels en vleermuizen. Die vaak op insecten jagen. Over de insectvriendelijkheid van windturbines is minder onderzoek verricht dan vogelvriendelijkheid, maar bijgaande Duitse studie stemt somber. Daar ook deze studie grote windturbines betreft, is op basis hiervan conclusies trekken voor kleine turbines zoals de DutchVentus lastig. Deze worden minder hoog opgesteld en zijn zeer compact. Geen bladtippen die vanaf veertig meter vanuit het ‘niets’ op je insectenkop knallen.
https://www.dlr.de/tt/Portaldata/41/Resources/dokumente/st/FliWip-Final-Report.pdf
Meer Blauwe Molen voorloper >
http://www.terschellingenergie.nl/platform/nieuws/terschelling-krijgt-eerste-kleine-windmolen/
https://www.speerinfra.nl/wp-content/uploads/2015/02/De-Blauwe-Molen_folder_Speer_Infra.pdf
* Als kleine turbines een alternatief kunnen zijn voor mega windturbines, is er veelvoud van nodig.