ThePostOnline

GroenLinks wil maarliefst 1 miljard euro subsidie uitgeven aan ‘noodlijdende culturele sector’

13 January 2021 19:26

GroenLinks wil een bedrag van 1 miljard euro om de noodlijdende culturele sector na corona weer nieuw leven in te blazen. Dit staat in het pamflet “Cultuur na de lockdown”, dat de partij woensdag tijdens de muziekconferentie Eurosonic Noorderslag presenteert. De partij vindt dat de sector dringend behoefte heeft aan perspectief. De investering van 1 miljard euro in het reanimatiefonds zal duizenden banen behouden en opleveren. Hiernaast wil GroenLinks de structurele bezuinigingen op cultuur van 200 miljoen euro door VVD’er Halbe Zijlstra terugdraaien.

Om de sector overeind te houden, wil GroenLinks bovendien snel garanties voor culturele producties en evenementen waarvan de voorbereidingen nu worden opgestart. Ook roept de partij Cultuurminister Van Engelshoven op om met de sector te blijven werken aan perspectief, zoals door het ondersteunen van testevenementen en door investeringen in het vooruitzicht te stellen. Tot slot wil GroenLinks garanties dat noodsteun ook echt terecht komt bij de vele zzp’ers die werkzaam zijn in de sector. Naar aanleiding van vragen van GroenLinks, zegde de minister eerder een onderzoek toe.

Niels van den Berge, Tweede Kamerlid en woordvoerder cultuur van GroenLinks: “Wanneer de coronarook is opgetrokken, zullen tienduizenden banen in de culturele en creatieve sector zijn verdwenen. Een complete infrastructuur van kweekvijver tot poptempel dreigt te worden ontmanteld. Een cultuurkrach, die alleen met flinke investeringen en garanties kan worden voorkomen.”

Een voorstelling, tentoonstelling of evenement kost maanden voorbereidingstijd. Zo moet een programma worden samengesteld, er moeten tickets worden verkocht en een locatie of terrein moet worden ingericht. Naar Duits voorbeeld, moet de Nederlandse overheid zekerheid bieden aan makers om deze voorbereidingen te kunnen treffen.

Niels van den Berge: “Met vaccins in aantocht en steeds beter beschikbare sneltesten, moeten we toewerken naar een fase waarin er weer meer kan en mag. Het is voor de cultuursector van levensbelang dat er nieuwe producties kunnen worden opgestart. Met een garantiefonds bieden we zekerheid en houden we de sector in leven. Als een productie nu nog geen doorgang kan vinden, dan zeker wel op een later moment.”

Het zal nog lang duren voordat heel Nederland gevaccineerd kan worden, mogelijk tot eind van dit jaar. GroenLinks wil dat minister Van Engelshoven meer haast maakt en samen met de sector kijkt wat er op korte termijn mogelijk is. Bijvoorbeeld door het starten van meer testevenementen. GroenLinks ziet veel in de mogelijkheden die sneltesten kunnen bieden om veilig een museum, theater of concert te bezoeken. Afgelopen november presenteerde de partij hiervoor al een plan.



 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

WOLVEN IN DRENTHE ZIJN BUITENAARDSE WEZENS: ‘HUN DNA IS RADICAAL ANDERS’

TIJDREIZENDE FIETS IN GRONINGEN: POELESTRAAT BLIJKT PORTAAL NAAR HET VERLEDEN

BABY MET GOUDEN TANDEN GEBOREN, ARTSEN GESCHOKT

BLOEDDORSTIGE KABOUTERS ONTVOEREN DIEREN UIT ASIEL IN GRONINGEN

BIZARRE METRO-ERVARING: Twee jongens via metropoortjes in ‘ander universum’ terechtgekomen

MYSTERIEUZE VERDWIJNING IN UTRECHT: Studente beleeft introductiedagen in jaren zeventig

SCHOKKEND: MAN VERDWIJNT IN PARALLEL UNIVERSUM TIJDENS BUNGEEJUMPEN

KLM Boeing 747 Sint Maarten

PLANE PORN

ART: SERGEY VINOGRADOV

MORGAN FREEMAN

THIS IS NOT MORGAN FREEMAN…

Pieter Omtzigt

‘CDA ZONDER PIETER OMTZIGT GEDECIMEERD, PROBEERT NU ZETELS TE SPROKKELEN’

Ruben uit Seahorse Parents

RUBEN (M) IS ZWANGER, THE MOTIONPICTURE

Mona Keijzer

PREMIER MONA KEIJZER (BBB)?

Beatrix van Oranje op de Groene Draeck

RTL ”’NIEUWS”’: FOUT HOUT OP EEN BOOTJE VAN DE ORANJES, STOP DE PERSEN!

Sonja van den Ende

POETINS NUTTIGE NEDERLANDSE IDOOT!

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT: ‘BOEK MET CDA IS DICHT’

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT HEEFT ‘VEEL MOOIS TE VIEREN’

obesitas

OZEMPIC: AFVALLEN DOOR ZELFMOORD?

TPO Podcast