ThePostOnline

Persbericht van De Ware Islam – ‘Islam & Feminisme: harmonieus of tegenstrijdig?’

15 January 2021 12:53

PERSBERICHT

Islam & Feminisme: harmonieus of tegenstrijdig?

In het kader van het publieke debat over de positie van de vrouw binnen de Islam hebben de initiatiefnemers van de ‘Ware Islam’-campagne op donderdag 14 januari 2021 een virtuele lezing georganiseerd over ‘Islam & Feminisme’. Sprekers tijdens de lezing waren dr. Saskia Glas (socioloog) en drs. Noor Compier (arts & islamoloog).

Dr. Glas heeft vier jaar lang onderzoek gedaan naar de mening over vrouwenrechten in Arabische landen. “Zelfs in Arabische landen, waar Islam toch wel sterk conservatief wordt gepraktiseerd, heeft 1 op de 4 burgers helemaal geen probleem met het sterk religieus zijn als ook het feminisme steunen.“, aldus mevrouw Glas.

Verder betoogt zij: ”Als er een vrouwenrecht is die juist bevorderd wordt in Arabische landen onder religieuze mensen, dan is dat het recht op educatie. Naarmate mensen religieuzer zijn, vinden zij in meerdere mate dat een opleiding van belang is. Maar ook blijkt dat hoe religieuzer men is in Arabische landen, hoe belangrijker het is om als vrouw thuis te zijn voor de kinderen, en dit laatste gaat wat moeilijker gepaard met een full-time baan en een carrière.”

Drs. Noor Compier belichte het theologische kader: “De Islam geeft zowel mannen als vrouwen een gelijk bestaansrecht. Meer dan 1500 jaar geleden heeft de Islam de vrouw geëmancipeerd middels spirituele, intellectuele en materiële verheffing. Zowel mannen als vrouwen kunnen zich spiritueel ontwikkelen en worden gelijk beloond, het vergaren van kennis is voor beiden verplicht en de Islam gaf in zijn begintijd al erfrecht en recht op bezitting aan vrouwen. Dit zijn rechten waarvoor vrouwen in het westen in de vorige eeuw nog aan het strijden waren.”

“Gelijkwaardigheid is anders dan gelijkvormigheid. In het westen zien wij een soort constante competitie tussen mannen en vrouwen. Terwijl vanuit de islam mannen en vrouwen juist complementair zijn, elkaar aanvullen. De islam staat heel dichtbij de natuur en men moet  bijvoorbeeld erkennen dat de bouw en fysieke krachten van mannen en vrouwen verschillend zijn. Daarom strijden bijvoorbeeld mannen en vrouwen ook niet tegen elkaar tijdens de Olympische Spelen”, aldus mevrouw Compier.

/PERSBERICHT


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

WOLVEN IN DRENTHE ZIJN BUITENAARDSE WEZENS: ‘HUN DNA IS RADICAAL ANDERS’

TIJDREIZENDE FIETS IN GRONINGEN: POELESTRAAT BLIJKT PORTAAL NAAR HET VERLEDEN

BABY MET GOUDEN TANDEN GEBOREN, ARTSEN GESCHOKT

BLOEDDORSTIGE KABOUTERS ONTVOEREN DIEREN UIT ASIEL IN GRONINGEN

BIZARRE METRO-ERVARING: Twee jongens via metropoortjes in ‘ander universum’ terechtgekomen

MYSTERIEUZE VERDWIJNING IN UTRECHT: Studente beleeft introductiedagen in jaren zeventig

SCHOKKEND: MAN VERDWIJNT IN PARALLEL UNIVERSUM TIJDENS BUNGEEJUMPEN

KLM Boeing 747 Sint Maarten

PLANE PORN

ART: SERGEY VINOGRADOV

MORGAN FREEMAN

THIS IS NOT MORGAN FREEMAN…

Pieter Omtzigt

‘CDA ZONDER PIETER OMTZIGT GEDECIMEERD, PROBEERT NU ZETELS TE SPROKKELEN’

Ruben uit Seahorse Parents

RUBEN (M) IS ZWANGER, THE MOTIONPICTURE

Mona Keijzer

PREMIER MONA KEIJZER (BBB)?

Beatrix van Oranje op de Groene Draeck

RTL ”’NIEUWS”’: FOUT HOUT OP EEN BOOTJE VAN DE ORANJES, STOP DE PERSEN!

Sonja van den Ende

POETINS NUTTIGE NEDERLANDSE IDOOT!

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT: ‘BOEK MET CDA IS DICHT’

Pieter Omtzigt

PIETER OMTZIGT HEEFT ‘VEEL MOOIS TE VIEREN’

obesitas

OZEMPIC: AFVALLEN DOOR ZELFMOORD?

TPO Podcast