In de gouden jaren zestig hebben we buitenlandse werkkrachten uit Noord-Afrika en Turkije naar hier gehaald, maar er is destijds niet nagedacht over de maatschappelijke impact daarvan. Er was geen integratiebeleid.
Na Zwarte Zondag in 1991, met de verkiezingsoverwinning van het Vlaams Blok, is het debat over migratie dan volledig verpolitiekt en vrijwel onmogelijk geworden.
De samenlevingsproblemen speelden zich allemaal af in de achtergestelde wijken van de grote steden, waar verpauperde blanken achterbleven met de nieuwkomers.
Zoals Sus Verleyen ooit schreef in zijn Vooraf in Knack, is het natuurlijk kras dat je over die problemen niet meer zou mogen schrijven omdat één bepaalde partij, het Vlaams Blok toen, zich dat thema heeft toegeëigend. Hij kreeg toen scheldbrieven, maar dat was een juiste opmerking. Niet alleen de politiek, ook de media hebben in die jaren te weinig aandacht voor die problemen gehad
Wil dat zeggen dat elke VB-kiezer een racist is? Natuurlijk niet, net zo min als elke VB-kiezer een separatist is. Het Vlaams Belang is vandaag het verzamelpunt geworden van breed sociaal ongenoegen. Er is een kloof tussen een partijprogramma en wat mensen echt denken.
Op den duur wordt het Vlaams Belang een refuge voor iedereen die ergens met een probleem zit.
Realistische Vlamingen Herman van Rompuy (oud-voorzitter Europese Raad) en Rik van Cauwelaert (oud-hoofdredacteur van Knack) bespreken verleden en heden van Vlaanderen. In Knack.