Het Europees Parlement wil dat alle landen in de wereld hun klimaatdoelstellingen aanscherpen en versnellen. De oproep wordt gedaan in aanloop naar de grote VN-klimaatconferentie COP27, die van 6 tot 18 november in Egypte gehouden wordt. Als het aan het Europarlement ligt, versnellen de EU en de G20-landen hun klimaatdoelen tot aan 2030. De Russische oorlog tegen Oekraïne maakt de omvorming van het wereldwijde energiesysteem des te urgenter, aldus het Parlement.
De Europarlementariërs namen donderdag een resolutie aan met daarin de vraag om de klimaatdoelstellingen op te schroeven. De leden zien de klimaat- en biodiversiteitscrisis als een van de belangrijkste uitdagingen voor de mensheid. Ze zijn bezorgd over de uitkomst van het VN ‘Emissie kloof rapport’. Daarin staat dat, als zelfs de meest ambitieuze nationale 2030 klimaatdoelstellingen worden uitgevoerd, de wereld op weg is naar een temperatuurstijging van 2,7 graden. Deze stijging ligt ver boven de doelstellingen van het Akkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de twee graden.
De oorlog in Oekraïne toont aan dat we moeten werken naar een nieuwe vorm van energiehuishouding, aldus de Europarlementariërs. Er moet in dit decennium dringend actie worden ondernomen, waarschuwen ze, ook al zijn veel toezeggingen voor klimaatneutraliteit op de lange termijn dubbelzinnig en te weinig transparant. Ze verwachten dat de EU haar doelen voor 2030 zal halen, en wijzen erop dat als de EP-posities aangaande het ‘Fit-for-55’ pakket worden aangenomen er ook over de doelstellingen heen zal worden gegaan. Maar de leden willen ook dat alle EU- en G20-landen beter hun best gaan doen. De Europarlementariërs roepen de landen op om ‘leiderschap te tonen’ tijdens de COP27 in de Egyptische badplaats Sharm-El-Sheikh.
De EU draagt het meeste bij aan klimaatfinanciering, aldus de parlementariërs. Ze willen dat de rijke landen ervoor te zorgen dat de 100 miljard dollar per jaar voor klimaatfinanciering aan ontwikkelingslanden wordt overgemaakt. Verder benadrukken ze hun standpunt over het mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens (CBAM), namelijk dat de EU ten minste evenveel financiële steun moet geven als ze inkomsten krijgt uit de verkoop van zogenoemde CBAM-certificaten. PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim is rapporteur op dit dossier en maakt deel uit van de parlementaire delegatie die afreist naar Egypte. ‘Als het erom gaat de wereld koolstofvrij te maken, hebben we het momentum om samen met de ontwikkelingslanden de voordelen van de wereldwijde energietransitie te delen,’ zegt Chahim. ‘Laat deze Afrikaanse COP meer zijn dan een symbolische bijeenkomst, laten we de weg vrijmaken voor een echt Europees-Afrikaans partnerschap met een sterke pijler voor duurzame energie.’
Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) leidt de COP27-delegatie en heeft een aantal kanttekeningen bij de resolutie. Niet iedereen heeft zich nu al gehouden aan de afspraken die vorig jaar op de klimaatbijeenkomst in Glasgow zijn gemaakt. ‘Maar wat misschien nog problematischer is, is dat ook de consistentie van ons beleid op het spel staat.’ Eickhout wijst ook op de overstromingen in Pakistan. ‘Aan de Raad die links van mij zit: houd alsjeblieft op met die bureaucratische taal dat we een dialoog steunen. We hebben meer nodig dan steun voor een dialoog. We hebben een systeem nodig om de verliezen en de schade echt aan te pakken. We hebben actie nodig.’