https://www.bbc.com/news/science-environment-49635546
https://nos.nl/artikel/2301064-investeringen-nodig-om-forse-klimaatschade-te-voorkomen.html
https://gca.org/global-commission-on-adaptation/adapt-our-world
Over het voorgestelde kun je eindeloos discussiëren. Toch is het goed dat de adviezen klimaatadaptie (adaptatie) betreffen. De discussie, met name in de politiek, betreft veelal mitigatie. Waar het klimaatakkoord een voorbeeld, zo niet de overtreffende trap van is.
Meer Nederlandse diepgang
https://www.pbl.nl/publicaties/kosten-en-baten-van-klimaatadaptatie-en-mitigatie
https://groene-rekenkamer.nl/7265/de-klimaatwet-bezint-eer-gij-begint/
https://groene-rekenkamer.nl/9455/grk-analyseert-het-klimaat-actieplan-van-tu-delft/
Achter de schermen
Politiek en overheid laten zich inzake klimaatmaatregelen onder andere voorlichten door organisaties en adviesbureau’s zoals ce.nl. Waar je mogelijk nog nooit van hebt gehoord. Ik leerde ze ook vandaag pas kennen bij het zoeken naar ‘klimaatadaptie versus klimaatmitigatie’.
Ter tussendoor, op hun website was niet te vinden waar het ‘ce’ in de url voor stond. Google vond eigenlijk alleen maar Conformité Européenne.
Dus ce.nl gebeld. De telefoniste wist het niet, en vroeg het na. Nee, het had niets met Conformité Européenne te maken. Het was gewoon de naam. Dat vond ik geen echt bevredigend antwoord, en vroeg door. Wat zij ook deed. Het uiteindelijke antwoord was dat het oorspronkelijk voor Centrum voor Energiebesparing stond. Dat je dit weet als deze naamvraag zelf bij je prangde.
Terug naar adaptie en mitigatie. Ook bij ce.nl waren ze van mening dat adaptie een wat ondergeschoven kindje was geworden (2014). Het klimaatakkoord laat zien dat er niets is veranderd.
“Tot voor kort was er in het politieke klimaatdebat met name aandacht voor klimaatmitigatie (m.a.w. het reduceren van broeikasgasemissies) om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. De gevolgen van klimaat-verandering beginnen echter steeds zichtbaarder te worden en de veilig geachte 2 gradendoelstelling lijkt langzaam uit het zicht te verdwijnen. Zodoende neemt ook de aandacht voor klimaatadaptatie toe.”
https://www.ce.nl/publicaties/download/1660 (.pdf)
Iets anders is dat adaptieve maatregelen kunnen botsen met mitigatie maatregelen. Waar ce.nl voorbeelden van gaf (2008).
“Relatie tussen mitigatie en adaptatie op gebouwniveau Inventarisatie van tegenstrijdig- heden en synergismen”
https://www.ce.nl/publicaties/download/667 (.pdf)
Klimaatrampen
Nederland is in vergelijking met veel andere landen gelukkig redelijk klimaatbestendig, maar mocht de adaptie achterop blijven, weet dan dat Defensie en hulpdiensten zich wel voorbereiden op eventuele rampen. Zeker de waterige.
https://nieuws.tpo.nl/2016/07/10/vizier-welke-veiligheidsregio-woont/