“Het gewenste Defensiematerieelfonds komt er definitief. De Eerste Kamer gaf er vandaag groen licht voor. Het fonds is niet alleen bedoeld om materieelprojecten te bekostigen, maar ook voor bijbehorende investeringen en daaraan gerelateerde instandhoudingsuitgaven. Denk aan ICT en infrastructuur. Mocht een project vertraging oplopen, dan blijft het geld daarvoor in het fonds beschikbaar.”
https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/05/19/begrotingsfonds-voor-defensiematerieel-nu-feit
Ref:
Wet defensiematerieelbegrotingsfonds
https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/35280_wet
Van een TPO-artikel (2019) waarin op het Begrotingsfonds voor Defensiematerieel wordt ingegaan >
“Geen ‘meer handen aan de trekker’, wel ‘meer handen aan de beurs’.
Voor de aanschaf van materieel, waaronder munitie, krijgt defensie een defensiematerieelbegrotingsfonds (DMF). Dit DMF komt er om (.pdf),
“Het bevorderen van een integrale afweging en het vergroten van de voorspelbaarheid en schokbestendigheid van de defensiematerieelbegroting centraal stellen”.
Kennelijk wordt er niet langer vertrouwd op de expertise van onder andere de eigen Defensie Materieel Organisatie (DMO). Daar weten ze prima hoeveel munitie er nog is, en wat de levertijden zijn. Is er dan een (dure) bureaucratische laag extra nodig om tijdig voldoende munitie of ander materieel aan te schaffen?
Om te bepalen welk materieel je in welke hoeveelheden nodig hebt, of aan kunt schaffen binnen een bepaald budget, kunnen een paar van de 81 generaals die we rijker blijven zich buigen. Of het er precies 81 zijn, is overigens onduidelijk. Om vervelende vragen over hun overvloedige aantal te vermijden worden ze sinds 2018 onder de noemer ‘topfunctionarissen’ opgevoerd in de personeelsrapportage, waarin eveneens geen verdere rang-uitsplitsing meer is te vinden.
Een van de generaals is de reeds genoemde luitenant-generaal Leo Beulen. Of hij, in tegenstelling tot de CDS, wel weet wat zijn mensen echt nodig hebben, blijft onbekend, maar hij heeft zeker ideeën. Helaas, eigenlijk als altijd, in de generaals Veiligheid is Vooruitzien – de toekomstvisie van de Koninklijke Landmacht, lees je alleen ideeën zonder een praktische invulling uitgedrukt in ‘kalibers’ en aantallen.”