“Ook de lente 2020 is kurkdroog, daar veranderen de huidige buitjes niks aan. De natuur piept en kraakt, voor veel fijnsparren is het al te laat. Boeren vrezen het ergste en ook bij de Brabantse waterschappen loeren ze alweer naar de grondwatermeter.”
[-]“Dit is het derde jaar op rijd dat het zo droog is”, zegt Lex Querelle, boswachter van Natuurmonumenten, dat een groot deel van het gebied beheert. “Door de rijkelijk aanwezige stikstof zijn veel bomen verwend geraakt. Daardoor hebben ze een onderontwikkeld wortelstelsel. Nu het zo droog is, kunnen ze met hun wortels het water niet meer bereiken en verzwakken.” “
https://www.ed.nl/brabant/sparren-in-brabantse-bossen-vallen-massaal-om-door-de-droogte~aea94a7c/
Van nature ‘horen’ de fijnsparren niet hier. Net als de vele douglassparren in ons land, waar de boswachter ook voor vreest. Daar waar fijnsparren zich thuisvoelen kunnen ze heel oud worden. Zo’n beetje de oudste ter wereld zelfs. Niet dat die er suquoia-achtig machtig bijstaat. Old Tjikko moet het niet van het uiterlijk hebben, wat nogal schamel is. Ook de lengte houdt niet over (5 meter). Maar met een leefdtijd van 9562 jaar steekt het wel met kop en schouder boven vrijwel alle andere bomen uit.
Ref:
https://www.monumentaltrees.com/nl/swe/dalarna/alvdalen/8726_fulufjallet/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fijnspar
https://nl.wikipedia.org/wiki/Douglasspar
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_giant_sequoias
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_trees
https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Tjikko