“Vrouwen in de overgang, bijvoorbeeld, wist u dat niemand daarover durft te praten? Aan dat ‘taboe’ wijdde NPO Radio 1 afgelopen maanden zeker vijf items, nog afgezien van een speciale podcastserie. Sowieso doet de (vermeende) achterstelling van vrouwen het goed op de zender: meer vrouwen in de ruimtevaart, in de politiek, in de wetenschap, aan de top van het bedrijfsleven… Ook de islam is een geliefd onderwerp op NPO Radio 1. Al gaat het dan zelden over de positie van vrouwen binnen de islam, maar eerder over het begin van de ramadan of incidenten van moslimhaat en ‘islamofobie’.
Naast het agenderen van seksisme, racisme en andere vormen van intolerantie, is NPO Radio 1 ook dol op natuur, milieu en klimaat. Zielige zeehondjes, boosaardige boeren, onbeschofte ondernemers – geen misstand mag onbenoemd blijven. Keer op keer is de insteek van het kaliber ‘hoe krijgen we vleesvervangers de supermarkt in?’ Als zulke items al nieuwswaardig zijn, omvatten ze zelden ‘het nieuws van alle kanten’ maar vooral ‘dezelfde mening van alle kanten’.
Omroepen gaan prat op de ‘diversiteit’ van hun redacties, maar dat leidt niet tot diversiteit in opvattingen en overtuigingen. De berichtgeving van NPO Radio 1 is doordrenkt van een hoogopgeleid, randstedelijk en progressief wereldbeeld. Die ideologische, soms activistische benadering staat haaks op principes als journalistieke nieuwsgierigheid en neutrale nieuwsgaring.’