ThePostOnline

Chefs Tafel (1): Babylonisch à la carte

27 December 2019 15:41

In afwachting van de oliebollen boaconstrictor je de Châteaubriand in Sauce Béarnaise van EK en de nog overvloediger geconsumeerde Beef Wellington ‘ à la The Ritz‘ van TK. Je glimlacht genoeglijk in de wetenschap dat je Wellington met voldoende foie gras gevuld was om de Dierenpartij tot voorbij Oud&Nieuw in tranen te houden.

Enigszins filosofisch denk je na over kookheisa, die rond de feestdagen in het bijzonder. Wanneer zou dat poehaheisa maken van voedsel begonnen zijn? Gelukkig lees je TPOOKTECH. Die zoekt dat soort dingen uit.

Beef Wellington. Foto: Pixabay


 

Chefs

We weten dat de Farao’s al niet uit de muur aten. We weten ook dat de oudste bekende kookboeken, meer precies, receptspijkergeschriften, uit circa 1750 BC stammen.

Van library.yale.edu >

These two clay tablets from the Babylonian Collection, inscribed in Akkadian contain the oldest known cooking recipes. They date to ca. 1750 BC, the time of Hammurabi, known for his famous law code. The cuneiform writing system was complex and generally only scribes who had studied for years could read and write, so it is unlikely that the cookbooks were meant for the ordinary cook or chef. Instead, they were written to document the current practices of culinary art. The recipes are elaborate and often call for rare ingredients. We may assume that they represent Mesopotamian haute cuisine meant for the royal palace or the temple.

En verdomd, de haut cuisine kende toen al hetzelfde ingrediënt als waarmee de à la The Ritz Wellington werd opgevoerd. Truffels. Van library.yale.edu >

The meats included beef, lamb, goat, pork, deer and fowl – the birds provided both meat and eggs. Fish were eaten along with turtles and shellfish. Various grains, vegetables and fruits such as dates, apples, figs, pomegranates and grapes were integral to the ancient Near Eastern diet. Roots, bulbs, truffles and mushrooms were harvested for the table. Salt added flavor to the food as did a variety of herbs. Honey as well as dates, grape-juice and raisins were used as sweeteners. Milk, clarified butter and fats both animal fats and vegetable oils, such as sesame, linseed and olive oils were used in cooking.

Meer royaal Babylonisch à la carte >

https://www.library.yale.edu/neareast/exhibitions/cuisine.html
 
Volgende keer hoopt TPOOKTECH de eerste waar al hakkenklappend, vrees- en respectvol “Yes Chef” tegen werd gezegd gevonden te hebben. Voorbereidend speurwerk heeft tot op heden reeds een Griek opgeleverd. Wiens pannenpalet Plato niet kon bekoren. Meer een kwestie van “Fuck Chef” dus.


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Chefs Tafel: Maestro Martino da Como (ca. 1430-1500)

Chefs Tafel: Guillaume Tirel aka Taillevent (1310-1395) – De eerste professionele ‘Master Chef’

Chefs Tafel: Banquet de Maires de France (1900) – Het grootste banquet ooit

Chefs Tafel (2): “Yes Chef”

TPO Podcast