ThePostOnline

Vluchtelingencrisis Griekenland – Niet geleerde geschiedenislessen herhalen zich

4 March 2020 14:02

Een greep uit wat geschreven is bij een eerdere Griekse vluchtelingencrisis. Die van 2015.

“Migranten op Lesbos: ‘Zolang een grens open is blijven we komen’

Naïeve hulpverleners, rotzooi makende migranten en boze bewoners

https://politiek.tpo.nl/2015/09/17/migranten-op-lesbos-zolang-een-grens-open-is-blijven-we-komen/ – door Arnold Karskens.

 

Ook van hem in die periode >

” ‘Niemand is naar Kos gevlucht omdat zijn leven gevaar liep’

Het migranten-apartheidssysteem van de EU

https://nieuws.tpo.nl/2015/09/03/niemand-is-naar-kos-gevlucht-omdat-zijn-of-haar-leven-gevaar-liep/

 

“Van Turkije naar Kos in een rubberboot – Het vluchtelingendrama van binnenuit

‘Europa lijkt bewust overspoeld met migranten en het ergste moet nog komen’

https://politiek.tpo.nl/2015/09/09/van-turkije-naar-kos-in-een-rubberboot-het-vluchtelingendrama-van-binnenuit/

 

Onderstaand een mail van mij aan de TK-fractievoorzitters toen in september 2015 (origineel, met aldaar onderbouwende en aanvullende links).

Geachten,

Waarom wordt er zoveel gelogen en verzwegen door talloze politici (of door de Publieke Omroep, met name de NOS/Nieuwsuur)? Zo loog minister Timmermans over Hongarije. Hij verwijt de regering van dat land de omstandigheden voor vluchtelingen ‘zo ellendig mogelijk’ te maken. Vanuit Hongarije (zie Brandpunt 8 september) meldt de voorzitter van Vluchtelingen Organisaties Nederland, Dzsingisz Gabor, die Hongaarse opvangkampen liet zien, dat de migranten -dat zijn het- liever de ontberingen doorstaan omdat ze niet geregistreerd willen worden in de opvangkampen.

In Mekka staat verder het kamp Mina leeg (‘Tent City’). Daar 100 duizend+ airconditioned tenten van 8 x 8 meter. Er is plaats voor drie miljoen mensen. Ik herhaal, er is plaats voor 3.000.000 mensen. De meeste migranten-vluchtelingen zijn mohammedanen. Een verblijf op hun heiligste plek moet ze toch als muziek in de oren klinken?

Het verzwijgen van zaken in het hele vraagstuk, en het liegen over de werkelijke status van velen die richting Europa komen is schofterig. Iedereen die kritiek op de aanpak of verwerking van de mensenstroom heeft wegzetten als extreem-rechts, racist of xenofoob is schofterig populisme.

Het schitteren in ‘praatkracht’, maar totale gebrek aan daadkracht, met effectieve ‘solidaire’ inzet van hulpverleners en materieel om Griekenland en Italië (of nu Hongarije) te helpen toen de massale toestroom begon, was (en blijft) stuitend. De influx begon niet een paar weken geleden.

Met krachtige ‘solidaire’ Europese steun aan de grenslanden was ‘Schengen’ (verre van een ideaal verdrag) beter uitvoerbaar geweest. Schengen rammelde en kraakte, maar ging niet ‘failliet’. Het is door een aantal met de mond zo solidaire regeringen en hun EU-afgevaardigden in Brussel door de EU zelf gesloopt.

Velen van u zijn door utopische idealen bevlogen, wars van de menselijke realiteit en blind voor voorspellende geschiedenis, effectief gewetengehandicapt geworden. Of uw geweten functioneert selectief (de burgerdoden in Jemen, de dreigende hongersnood aldaar krijgt nauwelijks aandacht. Geen Internationale Socialisten, geen bevlogenen met b.v. spandoeken ‘Saudi-Arabia Go Home’).

Van sommigen, zoals Frans Timmermans, vraag ik me af of hij wel een geweten heeft.

Michiel Mans

 

Ja, wéér te laat, maar gelukkig wordt het deze keer écht eenheid, solidariteit en vastberadenheid.

 

Aanpalend en ‘in de geest’ nog steeds actueel (uit 2018) >

“Naar aanleiding van Arnold Karskens’ Face-bericht, waarin hij refereert aan een NRC-stuk van hem uit 2014, waar heden geen letter aan veranderd hoeft te worden, een ‘2 cts’ mail aan ‘de politiek’ (alle partijen).

Geachte ‘politiek’,

We vernemen van EU plannen om voor vluchtelingen (meer) ‘Opvang in de regio’ te organiseren. Is dat een ‘goed idee’?

Zoals Arnold Karskens meermalen heeft geschreven is opvang in de regio eerlijker, want het helpt de echte arme sloebers, en er kunnen voor een gegeven budget veel meer mensen worden geholpen. Toch wat kanttekeningen.

Als vluchtelingen worden opgevangen in dichtbevolkte gebieden is er grote kans op weerstand van de lokale bevolking. Men is ‘daar’ niet anders dan ‘hier’ (zie ref).”

https://www.facebook.com/notes/michiel-mans/is-opvang-in-de-regio-een-goed-idee/1408293935982200/


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Karystos

MAYDAY! MAYDAY!

bosbrand

KLIMAATOPWARMING-CALYPS: RHODOS, CORFU, EVIA…WILDE DIEREN, HUISDIEREN, VEE LEVEND VERBRAND!

Forest fire

KLIMAATOPWARMING FIKT EUROPA AF

Rob Jetten (D66), medeverantwoordelijk voor de Griekse vluchtelingencrisis: ‘Als Europeaan schaam ik me diep’ – ‘Mensen zijn een gruwelijke dictator ontsnapt in Syrië’

TPO Podcast