Longread

Dutchbat 3 (video): ‘Sommige posten zien zich tegenover de Servische overmacht genoodzaakt om gericht vuur af te geven’ – Heeft Dutchbat gevochten? (1)

14 July 2020 16:07

De video die de Vereniging Dutchbat 3 11 juli op Youtube heeft geplaatst bevat opmerkelijke informatie. Vanaf 6:59 wordt gemeld dat er vanuit diverse blocking positions gericht vuur is afgegeven. Wat niet strookt met het beeld dat de Safe Area enclave zonder ‘slag of stoot’ door Dutchbat 3 is opgegeven. De reden hiervoor zoals geuit door ‘de politiek’ en ‘generaals’, kort samengevat: het VN mandaat liet geen actieve verdediging toe.

 

 

Gezien het afgegeven vuur nieuws, tijd om de val van Srebrenica in 1995 weer te bestuderen. Deels om uit te zoeken waar, wanneer en waarmee er door Dutchbat 3 gericht is geschoten. Wat met de huidige zoek&vindt techniek in het metersdikke NIOD rapport (.pdf) makkelijker is dan in 2002. En als we toch aan de slag gaan, hoe zit het nou precies met die idiote beslissing om de gestuurde YPRs alleen van een .50 te voorzien (geen 25 geschut)?

 

Safe Area

Srebrenica was er een van. Aangaande de Safe Areas maakt VN Resolutie 836 (1993) duidelijk dat er wel degelijk actief verdedigd mocht worden.

 

(Foto: screenshot van NATO document)

 

Ondanks de bambardments typo is er weinig onduidelijk. Met name de passage “or to armed incursion into them or in the event of any deliberate obstruction in or around those areas to the freedom of movement of UNPROFOR or of protected humanitarian convoys;” is helder. Het maakt het argument dat ‘we’ niet mochten vechten de facto een leugen. En, andere VN eenheden op soortgelijke missie in de regio hebben soms behoorlijk veel vuur uitgebracht. In het Deense geval, zelfs met 105 mm tankgranaten (1994). De Britten schoten met iets kleiners, meer vergelijkbaar met het door ‘ons’ thuisgelaten 25 mm geschut.

 


(Foto: screenshot NIOD rapport pagina 748)

De bewapening van Dutchbat

Laten we het subtiel zeggen. Je wordt niet vrolijk van hoe ‘men’ tot de beslissing kwam om niet a la Denemarken zwaar (inclusief tanks) te vertrekken zodat er indien nodig ‘robuust’ kon worden opgetreden. Zoals onder andere verwoord door MinDef Ter Beek bij de uitzending van Dutchbat 1.


(Foto’s: screenshots NIOD rapport pagina 1128-1129)

 

Meer over deze materie in het NIOD rapport vanaf pagina 1122. Onderstaand een opsomming van de zwaardere wapens waar Dutchbat de beschikking over had. Of zou moeten hebben gehad (zie deel 2 volgende week).


(Foto: screenshots NIOD rapport pagina 1122)

 

Meer over de zwaardere wapens van Dutchbat >

https://en.wikipedia.org/wiki/BGM-71_TOW
https://en.wikipedia.org/wiki/M47_Dragon
https://en.wikipedia.org/wiki/AT4 – 84 mm antitankraket die eveneens tot de uitrusting behoorde
https://en.wikipedia.org/wiki/M1_mortar – WOII veteraan. Hoewel nieuwere Britse L16 mortieren in aantocht waren, deed Dutchbat het nog met een versie van de M1.

De .50, het ding dat voldoende werd geacht, en waar ‘ze’ tevreden mee moesten zijn >

https://tpo.nl/2013/10/21/mans-garde-ma-deuce/

De YPR

https://www.orbat85.nl/documents/Armamentaria%2043%20YPR-765.pdf
http://docplayer.nl/14747968-Technische-gegevens-ypr-765-prco.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/YPR-765

 

Gezien de vloed aan informatie is het een tweeluik geworden. Met volgende week deel 2. Daarin komt het ‘Sommige posten zien zich tegenover de Servische overmacht genoodzaakt om gericht vuur af te geven’ (eindelijk) aan bod.


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Heeft Dutchbat gevochten? (2)

Defensie: ‘Commissie schadevergoeding Srebrenica van start’

TPO Podcast