Longread

Heeft Dutchbat gevochten? (2)

22 July 2020 16:21

In het vorige deel werd duidelijk gemaakt dat Dutchbat 3 het VN mandaat hadden om de Safe Area Srebrenica bij een aanval actief te mogen verdedigen. Ook werd het weinige dat ze meekregen om dit te doen beschreven. In dit deel krijgt wat de Vereniging Dutchbat 3 in een op Youtube geplaatste video meldde meer inhoud.

Vanaf 6:59 wordt gemeld dat er vanuit diverse blocking positions gericht vuur is afgegeven

 

Weerstand van enige betekenis?

Toen de aanval op handen was leek er wel sprake te zijn van een voornemen om weerstand van betekenis te leveren, zo blijkt uit het NIOD rapport (.pdf). Wat, mits de aanvallers gelijksoortig bewapend waren, zelfs 72 uur vol te houden was. De wil, of wens, was helaas niet overal even ‘hard’. Zo deze in hogere echelons al werd gedeeld. In het NIOD rapport wordt op de pagina’s 2109-2111 ingegaan op deze verwarrende kwestie.



 

Het weinige dat ze mee hadden gekregen aan ‘zwaar’ bij uitzending was inmiddels nog minder geworden. Van het NIOD rapport pagina 2162 en 2164.

Het ‘zware’ dat werkte is bij de paar geleverde gevechten niet gebruikt. Ondanks dat er wel opdracht toe gegeven lijkt te zijn geweest (NIOD pagina 2115 e.v. – opgave OP-F, dood soldaat van Renssen). Zie daarnaast pagina 2229).

Daar de 81 mm mortieren op het afvuren van lichtgranaten na niet zijn ingezet, was het zwaarste dat gericht vuur heeft uitgebracht de .50. NIOD over de inzet ervan (pagina 2183, 2185):


Ook meldt het NIOD rapport de inzet van persoonlijke wapens door Dutchbat 3. Althans, een keer.

 

Er is dus wel gericht teruggeschoten, maar van ’72 uur’ weerstand van enige betekenis leveren is geen sprake geweest (ook voor de aanval hebben Dutchbatters tijdens uitzending soms gericht teruggeschoten bij ‘incidenten’ rond OPs of tijdens patrouilles – zie o.a. NIOD pagina 1430).

Over het hoe en waarom van dit gegeven kun je veel zeggen, of begrip voor hebben, maar het blijft wel knagen. Ook omdat het ‘anders’ had gekund. Ter illustratie van weerstand van enige betekenis tegen een overmacht, de geschiedenis van de zestig Britse Royal Marines die het op de Falklands tegen een Argentijnse overmacht opnamen bij hun invasie. Wat overigens her en der evenmin werd beschouwd als weerstand van enige betekenis.

https://www.forces.net/news/did-royal-marines-really-surrender-after-falklands-invasion
https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/defence/5153220/The-22-Royal-Marines-who-took-on-Argentine-Falklands-invasion-force.html


 
True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Dutchbat 3 (video): ‘Sommige posten zien zich tegenover de Servische overmacht genoodzaakt om gericht vuur af te geven’ – Heeft Dutchbat gevochten? (1)

Defensie: ‘Commissie schadevergoeding Srebrenica van start’

TPO Podcast